Изложби

"Спасените и спасителите". 80-години от спасяването на българските евреи

Откриване на изложбата на 20 юли 2023 г., от 17:00 ч. във фоайето на Радио Пловдив

"Спасените и спасителите". 80-години от спасяването на българските евреи

В четвъртък, 20 юли 2023 г., от 17:00 ч. във фоайето на Радио Пловдив (ул. „Дондуков“ №2 ) ще се открие изложбата "Спасените и спасителите", посветена на 80-годишнината от спасяването на българските евреи. 

Изложбата е част от проект на Радио Пловдив и се реализира в партньорство с НБ „Иван Вазов“. 

Проектът включва репортажи и интервюта, обединени в цикъла "Спасените и спасителите", радиодраматизацията „Стената на спасението“ и изложбата на Пловдивската народна библиотека. Тя се състои от 10 пана, които проследяват живота на пловдивската еврейска общност, събитията около подготовката за депортирането им към лагерите на смъртта и тяхното спасение. Има пана, посветени на спасителите и спасените, а финалните постери са свързани със съдбата на спасителите след преврата на 9 септември 1944 г. и историческата памет в наши дни.

На всяко пано има и QR код, който е вход към информационен портал с повече информация за всяко едно от събитията, които са включени в изложбата.

 

*Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

Автор:
НБ „Иван Вазов“ – Пловдив
Публикация:
17.07.2023 г. 14:20
Посетено:
322
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37328-spasenite-i-spasitelite-80-godini-ot-spasyavaneto-na-balgarskite-evrei