Изложби

"Allegro ma non troppo" - изложба на музикални плакати на Божидар Икономов върху фасадата на Националната музикална академия

Международното триенале на сценичния плакат отбелязва 80-годишнината на Божидар Икономов (1943-2016) с изложба на негови избрани музикални плакати

"Allegro ma non troppo"  - изложба на музикални плакати на  Божидар Икономов върху фасадата на Националната музикална академия

Международното  триенале на сценичния плакат отбелязва 80-ата годишнина на Божидар Икономов (1943-2016) с изложба на негови избрани музикални плакати, експонирани върху фасадата на Националната музикална академия.

От Триеналето решихме, че най-добрият начин за отбелязване на тази неслучила се годишнина е да продължим да припомняме на публиката постиженията на един толкова многостранен артист като Божидар Икономов, а на най-младото поколение да помогнем да го открият.

Благодарение на  домакините от  Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", в сърцето на София "изгряха" едни от знаковите плакати на Божидар Икономов,  създадени за различни оперни и балетни спектакли на Националната опера, както и такива за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния театър „Стефан Македонски“. Сезоните, в които авторът работи за Националната опера се отличават със стил и неповторима визуална идентичност.

Много е жалко, че днес тези толкова авторитетни и продуктивни сцени се лишиха от идеята да имат плакати, които да формират тяхното рекламно лице.

Изложбата ни припомня не само за един ярък талант, но и за това колко силно се усеща отсъствието в градската среда на качествения, артистичен плакат.

За мото на изложбата  избрахме музикалния термин Allegro ma non troppo ... Весело, но не прекалено , защото изразява лекотата, оптимизма  и чувството за хумор, с които Дари Икономов премина през живота, оставяйки сериозна диря в изкуството, както и празнината от отсъствието на този толкова талантлив и отдаден на изкуството  артист. 

Божидар Икономов умееше да се забавлява и със същото постоянство да работи неуморно, защото изключително много обичаше своята работа, създаваше приятелства и колегиални връзки на всички континенти, владееше качеството  да събира хора и плакати, да изгражда мостове, да насърчава младите автори и да провокира по неподражаем начин въображението на зрителя.

*

Събитието е част от едногодишната програма Плакатът – проекции и перспективи, изпълнявана от Триеналето с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
14.07.2023 г. 08:20
Посетено:
431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37318-allegro-ma-non-troppo-izlozhba-na-muzikalni-plakati-na-bozhidar-ikonomov-varhu-fasadata-na-natsionalnata-muzikalna-akademiya