Изложби

"ГЛАВА I". Дина Стоев. Живопис

14 – 29 юли 2023, СБХ – зала „Райко Алексиев“

"ГЛАВА I". Дина Стоев. Живопис: 1
Дина Стоев / плакат за изложбата
"ГЛАВА I". Дина Стоев. Живопис: 2
Дина Стоев / Поддръжка, акрил, платно, 200 х 250 см
"ГЛАВА I". Дина Стоев. Живопис: 3
Дина Стоев / Лувърът е празен, масло, платно, 200 х 250 см

◊ ИЗЛОЖБАТА

ГЛАВА I. Дина Стоев.

Живопис

Откриване: 14 юли 2023, 18:00 часа, СБХ – зала „Райко Алексиев“

„Глава I“ е втората самостоятелна изложба на Дина Стоев, но също така е и първият проект, обхващащ по-скорошни произведения, направени в периода на навлизането му като самостоятелна фигура на българската сцена. Стоев представя платна от последните четири години, които свидетелстват както за формиращ се художествен облик, така и за поддържана и развиваща се във времето позиция за пресечните точки на живописта и наратива. Изложбата предлага теза за концептуалната цялост на творчеството, разбрана едновременно като изходна точка за художествения процес и като резултат от него.

Въпреки че несъмнено картините на Стоев могат да бъдат разглеждани като отделни произведения, „Глава I“ е заявка, че те всъщност се развиват в една и съща фикционална реалност и са част от голям наратив. Това не означава, че между тях трябва на всяка цена да се прави сюжетна връзка, макар и тя да е понякога привидно явна. По-скоро времената и пространствата, в които се развиват, и героите, които ги населяват, потенциално са едни и същи или поне са подчинени на едни и същи закони.

+++

Дина Стоев е роден в София през 1994. През 2013 завършва живопис в НУУИ „Илия Петров“ и продължава обучението си в НХА, където завършва като бакалавър по живопис в ателието на чл.-кор. проф. Андрей Даниел и ас. Правдолюб Иванов през 2017 г. и като магистър по живопис през 2019 г. Към момента е в процес на защита на дисертация в НХА с научен ръководител проф. д. изк. Петер Цанев.

 

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
11.07.2023 г. 15:06
Посетено:
610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37232-glava-i-dina-stoev-zhivopis