Изложби

Духовна светлина. Людмила Дамянова. Изложба живопис

7 – 29 юли 2023, СБХ – Шипка 6, зала 1В

Духовна светлина. Людмила Дамянова. Изложба живопис: 1
Людмила Дамянова
Духовна светлина. Людмила Дамянова. Изложба живопис: 2
Людмила Дамянова / от изложбата
Духовна светлина. Людмила Дамянова. Изложба живопис: 4
Людмила Дамянова / Автопортрет
Духовна светлина. Людмила Дамянова. Изложба живопис: 5
Людмила Дамянова / Носене на кръста
Духовна светлина. Людмила Дамянова. Изложба живопис: 6
Людмила Дамянова / от изложбата

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Духовна светлина. Людмила Дамянова.
Живопис

Откриване: 7 юли, петък, 18:00 часа

Дочка Кисьова, изкуствовед, за духовната тема в изкуството на Людмила Дамянова:

През 80-те години на ХХ век в изкуството на художничката Людмила Дамянова навлиза духовната тема. „По душа съм християнка и моето пожелание към цялото човечество е „Вяра, надежда и любов“, казва тя.

Желанието ѝ да отрази християнските закони и по свой начин да претвори Светото писание я карат да поеме една много трудна задача и да отправи сериозно предизвикателство към самата себе си. Тя не се стреми да претвори определени персонажи от Библията, а търси символиката и противопоставя силите на светлината над мрака. Пресъздава противоборството на доброто над злото и тържеството на светлите сили над тъмните.

В картините ѝ има много движение и копнеж да намери творческа изява на религиозното си чувство в един период, в който усеща, че трябва да направи това. В тези творби има и много символика, а художествените образи загатват християнската проблематика по оригинален и неповторим начин. Рождеството, Разпятието, сиянието, ореолите и други елементи от религиозната живопис присъстват в творчеството на художничката, за да напомнят за това, че картините ѝ са вдъхновени от Бога.

В пластично отношение посредством светлините и сенките авторката постига онази изразителност на образите, която им придава особена красота, хармонична взаимовръзка и експресивност на формите, линиите и силуетите в композицията. Авторската колажна техника, която Людмила Дамянова използва придава още по-голяма изразителност на произведенията.

+++

Людмила Дамянова е родена през 1941 г. в София. Завър­шва Художествената гимназия през 1960 и веднага постъпва в Художествена­та академия, специалност „Стенопис“ при проф. Гочо Богданов. След завършването става уредник във Видинската художест­вена галерия. Започва да участва с живопис в окръжни изложби. През това време е построена сградата на Видински окръжен съвет и ѝ възлагат да направи осем гоблена за заседателната зала и това е началото на нейното увлечение към гоблена. Участвах с гоблени в колектив­ни изложби в Швеция и Западен Берлин, а през 1977 и в София. До 1980 работи в областта на декора­тивно-монументалната живопис и гоблена. Нейни гоблени има в резиденция „Бояна“, българските посолства в Брюксел и Либия, Ритуалната зала в Хасково. През 1980-те се връща към живописта и през 1987 представя самостоя­телна изложба „Отворено пространство“ на „Шипка“ 6. През 1990-те тя си отправя ново предизвикателство и започва да рисува акварел върху коприна и представя творбите си в самостоятелна изложба на „Шипка“ 6 през 2003. „За мен рисуването върху ефирна материя е като да твориш лирика.“

В момента в зала 1А, СБХ – Шипка 6, до 29 юли 2023 е голямата юбилейна изложба „Монументално – кавалетно“, посветена на 45 години от създаването на секция „Монументално изкуство“ в СБХ, и в нея заедно с творбите на 70 съвременни автори са включени картини на Людмила Дамянова.

 

 

 

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
06.07.2023 г. 11:37
Етикети:
живописгалерияизложбаСофияШипка 6СБХ
Дочка Кисьова
Духовна светлина
Людмила Дамянова
Посетено:
725
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37231-duhovna-svetlina-lyudmila-damyanova-izlozhba-zhivopis