Изложби

Градската художествена галерия на Варна представя ретроспективна изложба на Милко Божков в „Август в изкуството“ 2023

Мащабната експозиция, която представя пет десетилетия от творческия път на един от най-големите съвременни български художници, ще приеме първите си посетители на 22 юни от 19:00, час преди официалното откриване на фестивала

◊ "АВГУСТ В ИЗКУСТВОТО" 2023

Ретроспективна изложба на Милко Божков в Градската художествена галерия на Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, партньор на организаторите на Фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството”, се включва в Десетото юбилейно издание на форума с мащабна ретроспективна изложба на Милко Божков - един от артистите, които създават облика на визуалните изкуства в България от 70-те години на ХХ век до днес. Експозицията е разположена на целия първи етаж на художествения музей и включва живопис, графика и рисунка.

“Решихме да представим творчеството на Милко Божков и сме му благодарни, че прие поканата на екипа на Галерията, защото той е един от значимите съвременни български художници и през неговото изкуство може да се види как се концептуализират проблемите на визуалното в българската култура - споделя директорът на Градската художествена галерия - Варна, Доротея Павлова. - Той е артист, който без да се лишава напълно от фигуративното начало, никога не е бил подчинен на изискванията на идеологията и е оставал извън полето на политическото. Не се е отчуждавал от националната и родовата си идентичност, има ясна представа за собствената си културна принадлежност по един автентичен интелектуално промислен начин.

Милко Божков е един от емблематичните художници в българското изкуство и в неговата ретроспективна изложба могат да се проследят тенденциите в живописта и графиката от края на 70-те години досега. Той е един от авторите, които формулират тези тенденции и ги превръщат в художествени практики.

За да стане възможна тази ретроспекция, ние се обърнахме към наши дългогодишни партньори - национални и градски галерии, както и към колекционери, включихме и произведения от фонда на нашата галерия, както и творби, собственост на автора. Нашите благодарности са към Национална галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия - Добрич, Галерия за графично изкуство - Варна, Галерия 8, Колекция Пламен Моневски, Колекция Иван Ненков, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров.”

Милко Божков е свързан с Варна в най-силните години на художническата общност, групирана около фабрика “Вулкан”. Пред Нина Локмаджиева той признава: “Ако не беше Варна и специално „Вулкан“, аз нямаше да бъда този, който съм сега – като художник. Но смятам, че „Вулкан“ не е само сградата, а и хората около нея – приятели, артисти, писатели.” На въпроса къде е Аркадия - обичан негов поетичен образ, отговаря кратко - в детството. А за идеята за безкрайността, свързана със спиралата, която често се появява в творбите му, обобщава: “Това е голямата драма на човека - когато осъзнае, че светът е безкраен, че всичко е безкрайно, само той е краен. Тогава се получават големите произведения в литературата и големите драми в живота на човечеството. Някой иска да направи всичко в рамките на живота, и по някое време мисли, че и той ще бъде безкраен. А той не е. Но е хубаво нещо да си мислиш, че освен теб, който си целият свят, има и друг свят, който е много по-голям от теб.”

Кураторът на ретроспективната изложба, изкуствоведът Румен Серафимов, представя изкуството на Милко Божков така:

“В следмодерните времена на свръхтехнологично развитие, в които видяхме и почувствахме „загубата на човечност“, изкуството на Милко Божков е човечно и твърде дълбоко достига до душата. В тоталната симулативност на днешното общество, то е истинско и носи етически и човешки истини. В екзистенциалния хаос, безсмислие и деградация визуалният му свят предлага благородни и хуманни смисли, гради умни, ясни и универсални представи. Във вездесъщата „жизнена спонтанност“ (Хосе Ортега и Гасет), завладяла съвременната култура, Милко Божков показва рядко срещана хармония между емоционалното преживяване и рационалното мислене в акта на създаването, между артистичния импулс и спокойното, системно изграждане на формата. В преситената с виртуална реалност и всякакви спекулации образна среда, той съхранява все по-ценното ръкотворно и сетивно отношение към пластическия език, запазва класическата картинност с всичко трайно и стойностно в нея, извайва „скъпоценна“ живописна материя, която носи радост и наслаждение от всяка мазка и линия, от всеки жест. На фона на съвременния визуален  маниеризъм у нас, в който самоуверено шества външноефектната, но повърхностна и в повечето случаи празна, инфантилна игра с концептуални конструкти, изкуството на Милко Божков носи светлината на висококласично художествено „вчувстване“ в същността и образния живот на един богат интелектуален и душевен свят. С изключителната си дарба и забележителна ерудиция той е способен да създава висококултурно изкуство, в което с удивителна мъдрост смесва, съпоставя и интерпретира времена, култури, естетически, морални и философски категории. В него, с неизчерпаемите преображения на формата той сякаш събира разпилените, но все още живи територии и оцелели свидетелства на чистия, универсален дух.”

Милко Божков

Роден през 1953 г. във с. Ресен, Великотърновска област. През 1978 г. завършва Националната художествена академия (тогава ВИИИ “Николай Павлович”) със специалност “Живопис” при проф. Добри Добрев. Член на Съюза на българските художници.

Още със завършването си участва в редица национални и международни форуми. За периода 1978 - 2010 г. има самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Холандия, Швеция, Германия, Франция.

През 1982 г. е стипендиант на Френското правителство в Париж.
Той е един от двигателите на артистичното средище “Фабрика Вулкан” във Варна, което става територия за свободна изява на артистите.

В периода 1989 - 1999 г. е зам.-директор на Градската художествена галерия - Варна.

Автор е на над 100 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в повече от 150 колективни национални и международни изложби и биеналета на графиката, рисунката и живописта.

Носител е на награди за живопис. През 1979 г. е удостоен с първа награда на Международния конкурс “Млади живописци”. През 1980 г. е удостоен с първа награда на Биеналето на живописта в Кошице, Чехия. Няколко пъти е носител на първа награда от Биеналето на графиката във Варна. Сред отличията му са наградите “Захари Зограф” през 2002 г. и „Владимир Димитров – Майстора“ (двукратно). През 2016 г. е отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен, за заслуги в развитието на културата и изкуството.

Живее и работи в с. Стефан Стамболово, област Велико Търново.

* * *

Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ се организира от Фондация „Август в изкуството“. Партньори на Десетото издание на фестивала са Градска художествена галерия - Варна, Съюз на българските художници, Софийска градска художествена галерия, Национална галерия, Национална художествена академия. Частни колекции, партньори на фестивала са Колекция Галерия 8, Колекция Иван Ненков, Колекция Пламен Моневски, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров. Медийни партньори на фестивала са  БНР - Радио Варна, Портал Култура, Въпреки.com, Бюлетин на СБХ, ArtVarna.net.
Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” https://ncf.bg/ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Още за фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството” открийте тук: https://www.facebook.com/AugustInArtVarna

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com
Варна, ул. „Любен Каравелов“ 1
www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
22.06.2023 г. 11:52
Посетено:
603
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37203-gradskata-hudozhestvena-galeriya-na-varna-predstavya-retrospektivna-izlozhba-na-milko-bozhkov-v-avgust-v-izkustvoto-2023