Изложби

Изложба живопис и рисунки на Диди Арнаудов

Първи рожден ден на галерия-книжарница София Прес

Изложба живопис и рисунки на Диди Арнаудов


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване на изложба живопис, рисунки на Диди Арнаудов


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

• От 3 до 13 април 2007 - галерия Дебют, бул. "В. Левски" № 62
• От 3 до 25 април 2007 - галерия София Прес, ул. "Славянска" № 29


◊ ЗА АВТОРА

Димитър Арнаудов (1933–1989) е изключителна фигура в българското, а и в европейското изкуство. Творческите му постижения са в няколко области: живопис, изкуствознание и поезия. Широка култура и ненаситна любознателност, деликатна чувствителност и експресивна емоционалност, ренесансова чистота и яснота на мисълта - това е най-кратко изразената характеристика на тази богата, творческа личност.

Роден е през 1933 г. в Плевен. През 1951 г. завършва средното си образование във ІІ-ра мъжка гимназия в София, през което време започва активно да рисува под вещото ръководство на художника Боян Петров. През 1957 г. завършва Художествената академия, в класа на проф. Ненко Балкански. От 1958 до 1967 г. е преподавател по живопис и рисуване в художествената гимназия. От 1967 г. е преподавател по рисуване в Архитектурния факултет на ВИАС.

През 1976 г. защитава дисертация в института по изкуствознание към БАН, върху неразработваната дотогава тема “Психология на творческия процес на художника” и е удостоен с научното звание “Кандидат на изкуствоведческите науки” (д-р - според европейската терминология).

През 1978 г. получава научното звание професор към катедра “Рисуване” при Архитектурнея факултет на ВИАС. Лекциите му по история на изкуството са на ниво, което по преценка на студентско жури ги поставя на призово място в архитектурния факултет. Често те са посещавани не само от студенти от по-горните курсове, които вече са положили изпита си по предмета, но и от външна публика. По желание на студентите си е изнасял лекции и на теми извън учебната програма.

През 1980 г. на основание на Наредбата за служебни специализации в чужбина от плана за Културно-информационната и пропагандна дейност, като преподавател по история на изкуството, Димитър Арнаудов е изпратен от Министерството на просветата в Белгия, на петмесечна командировка. Темата на специализацията му е: “Истореческо развитие на фламандската (впоследствие - белгийската) живопис и приносът й към европейската пластична култура”.

Работни въпроси:
1. Старонидерландската живопис.
2. Фламандското изкуство през 16. и 17. в.
3. Белгийската живопис в края на 19. и началото на 20. в.
4. Основни течения в съвремената белгийска живопис.
                 
По време на престоя си в Белгия той се запознава с музеи, художествени галерии, исторически и архитектурни забележителности в Брюксел, Антверпен, Гент, Брюге, Ябеке, Ипър, Турне, Орвал, Буйон, Бокрейк, Остенде-Нюпорт, Кортрейк, Ауденаарде, Лувен и Лиеж. А също и в Холандия: Амстердам, Хага, Харлем, Ротердам, Отерло, Делфт, Бреда, Хертогенсбосх и Хойзен. Чете цикъл от лекции по история на изкуството по белгийското национално радио.              

През 1981 г. излиза от печат книгата му “Художникът и творбата”, наградена същата година с годишната награда на СБХ - секция “Критика”. Редовно участва в общи и регионални художествени изложби на СБХ. През 1971 г. получава награда от конкурса “Портрет и голо тяло” обявен от СБХ, за живописния портрет на композитора Петко Стайнов.

През 1973 г. прави своята първа и единствена приживе изложба - живопис. Негови творби са собственост на НХГ, СГХГ, и почти всички художествени галерии в страната.

В областта на поезията - една по-интимна и затова по-малко известна негова същностна черта, има написани около 120 стихотворения. От тях 35 бяха издадени през 1994 г. в малка стихосбирка - “Свещ на вятъра”, в тираж 500 бр., посветена на 60-годишнината от рождението и 5 г. от смъртта му (6.01.1989 г.), като безвъзмездно съпътстваща втората му - вече посмъртна изложба.

Веруюто на Димитър Арнаудов, че “поезията трябва да се пише професионално, но не бива да е професия”, е напълно защитено в тази единствена поетична изява.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия Дебют и галерия София Прес представят през април 2007 г. рисунки и живопис на Диди Арнаудов.

Изложбата има за цел да покаже процеса на работа на този уникален автор. Ценители и специалисти ще могат да проследят как беглите скици и подготвителните му рисунки се превръщат в живописни платна на изключително художествено ниво.

Каталогът, съпътстващ изложбата, започва с текст на изкуствоведа Димитър Г. Димитров – дългогодишен приятел и съмишленик на художника. Следва есето “Големият ден” – част от Белгийските дневници на Диди Арнаудов, маркиращо впечатления от няколко европейски града, няколко световни музея и автора.

40-те репродукции на завършени живописни творби и подготвителни рисунки към тях, се допълват и от стихотворения, които са писани с идеята, че “поезията трябва да се пише професионално, но не бива да е професия”  
   
• Творбите са предоставени от семейството, от приятели, от колекциите на Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Пловдив, Национална художествена галерия.

Освен опит за осмисляне на явлението Диди Арнаудов, изложбата е своебразно отбелязване и на първия рожден ден на галерия-книжарница София Прес.

• Изказваме сърдечната си благодарност към всички, които помогнаха за осъществяването на това начинание.

• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на:
. Агенция София Прес
. Банка Пиреос
. Галерия Дебют
. Галерия-книжарница София Прес
. Градска художествена галерия – Пловдив
. Национална художествена галерия
. Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров”
. Софийска градска художествена галерия
. Съюз на българските художници
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
26.03.2007 г. 13:53
Посетено:
1344
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3720-izlozhba-zhivopis-i-risunki-na-didi-arnaudov