Изложби

Варна се превръща в център на египетската култура

От 24 юни до 4 август в “Дворец на културата и спорта” - град Варна гостува изложба “Египетски приказки”

На 23 юни (петък) от 16:00 часа, ще бъде официалното откриване на изложба “Египетски приказки” със съкровища от египетската история. Събитието ще се състои в Двореца на културата и спорта на бул. “Княз Борис I” 115. Очаква се на официалното откриване специални гости да бъдат египетският посланик в България Н. Пр.  Халид Емара и кметът на град Варна Иван Портних.

В програмата участие ще вземат танцьорите от фолклорен ансамбъл “Варна”, които ще пленят публиката със своето танцово изкуство.

Жителите и гостите на морската столица ще имат възможността да се потопят в древната египетска история по време на изложбата “Египетски приказки” от 24 юни до 4 август 2023 от 10:00 до 18:00 часа през делничните дни, а през уикенда от 10:00 до 19:00 часа.

Периодът, в който Изложбата ще бъде в град Бургас, е 15 август - 7 септември 2023 г.

Изложбата променя погрешните схващания за някои исторически факти и стимулира чуждестранния туризъм, като се фокусира върху най-важните археологически и туристически атракции в Египет чрез своето уникално музейно шоу, носещо името “Египетски приказки”. Експозициите пресъздават следните тематики - “Култура”, “Ежедневие”, “Митове за Древен Египет” и “Научно-изследователска дейност в Древен Египет”, “Живот след смъртта” и други. Египетският древен свят, пресъздаден чрез репродукции на някои редки артефакти и колекционерски предмети, които изразяват наследството на Египет и най-важните интелектуални, литературни, научни и културни постижения на египтяните през вековете, ще предостави едно невероятно преживяване за посетителите, което ще грабне и задържи вниманието им от началото до самия край.

Организатор на изложбата е Antikа, чийто основател и управляващ директор е господин Ахмед Наср. Той споделя следното: “Идеята за създаване и провеждане на подобно музейно шоу е да подпомогне комуникациите между световните цивилизации и да действа като културен мост, позволявайки на хората от различни нации да знаят повече за културната стойност в света.”

С този проект Antika има за цел освен да покаже дългогодишната и богата история на Египет, повлияна от различни културни течения и традиции, които са оформили неговото общество и начин на живот, а и да осигури завладяващо и интерактивно изживяване, което позволява на посетителите да научат и участват в различни аспекти на египетската
култура. Културно-музейното шоу не само ще даде на посетителите възможност да научат и изпитат уникалните обичаи, традиции и културни практики на Египет, а също така ще предостави чудесна възможност за културен обмен между страните.


От 24 юни до 4 август Дворецът на културата и спорта ще бъде домакин на изложба “Египетски приказки”, на която всички посетители ще имат шанса да се потопят в невероятната история на една от най-древните и напредничави цивилизации в човешката история. След този период Изложбата ще гостува и в Международен конгресен център, Морска гара - град Бургас от 15 август до 7 септември 2023 година.


Организаторите са подготвили и специална изненада за 4 от посетителите на “Египетски приказки”, които ще спечелят едноседмична екскурзия до Египет.

Повече информация за изложбата: https://www.museums.antika.world/ 

За връзка с медиите:
Десислава Авджиева
d.avdjieva@alternative.bg
Десислава Борисова-Кръстева
d.borisova@alternative.bg

Автор:
Десислава Борисова, Десислава Авджиева
Публикация:
22.06.2023 г. 07:50
Етикети:
Варнаизложба
"Ежедневие"
"Живот след смъртта"
"Култура" "Научно-изследователска дейност в Древен Египет"
"Митове за древен Египет"
Ахмед Наср
Antikа
Иван Портних
Н.П. Халид Емара
Дворец на културата и спорта
"Египетски приказки"
Посетено:
754
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37199-varna-se-prevrashta-v-tsentar-na-egipetskata-kultura