Изложби

"По билото" - изложба живопис на Калина Мавродиева

22 юни – 15 юли 2023, Галерия A&G Art Meeting - Варна

"По билото" - изложба живопис на Калина Мавродиева

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия A&G Art Meeting
представя

„По билото“ 

Калина Мавродиева

Изложба живопис

22 юни – 15 юли 2023

Проф. Станислав Памукчиев ще открие изложбата, тя е част от Фестивала на визуалните изкуства "Август в изкуството"

В първия летен ден варненската галерия A&G Art Meeting тръгва „По билото“ заедно с новия си автор Калина Мавродиева. На 22 юни от 18 часа художественото пространство на „Любен Каравелов“ №8 отваря врати за една изключително стилна и елегантна изложба живопис, поредната висока точка в естетическите търсения на галеристите Анна Халамян и Герхард Хорнман.

Калина Мавродиева показва няколко серии картини, разработвани последователно през последните години. Чрез тях размишлява колко важни са процесът на съзерцание и кратките моменти, в които мечтаем.

"В тези тихи процеси аз откривам един от пътищата, по които човек може да достигне до извисяване на духа и до вътрешната свобода, така необходими за да се живее истински и пълноценно – казва художничката. В търсене на предпоставките за постигане на тази хармония, аз поглеждам към природата, към съхранението на истинността, към същността. В сериите „По билото“ и „След себе си“ отсъства човешки образ. Той съпреживява видяното. Картините представят погледа му/ми, загледан в розово-синьо небе или гледката, когато върви по билото на планината. За мен тези картини са тихи и усамотени. Какъвто е и вътрешният свят на човека. Те са един път в търсене на щастието и красотата." 

Образите, които авторката създава, са свързани със срещи с хора и места или усещането и за тези срещи. Често в творчеството си пресъздава спомени, които иска да преживее отново. Понякога избледнели и дори променени от времето, но определящи при формирането на възприятията ѝ.

"Автентичността на преживяното и влиянието на образа върху мен засилва творческата ми сетивност по време на работа. Това ми помага да бъда максимално откровена със зрителя."

 

Калина Мавродиева е родена през 1988 г. в град Троян. В момента живее и работи в София. През 2014 г. завършва магистърска степен по живопис в Националната художествена академия - София. През 2012 г. специализира живопис в Академията за изящни изкуства Брера в Милано, Италия.

От 2011 г. насам тя представя работата си в самостоятелни и съвместни изложби и участва в кураторски проекти. През 2015 г. Калина Мавродиева е носител на Награда на колекционерите в конкурса ESSL ART AWARD CEE 2015, като участва в изложбата Diversity of Voices в Музей за съвременно изкуство ESSL в Австрия. През същата година по покана на кураторите Евгения Кикодзе и Антонио Джеуза участва в международната изложба Softnorm в галерия Artplay, Москва. Следват изложбите: Внимание: прясна боя!, куратори: Мария Василева, Даниела Радева и Владия Михайлова, СГХГ, 2015; Арт старт, куратори: Весела Ножарова, Даниела Радева и Стефка Цанева, галерия Credo Bonum, София, 2018; Образ и подобие, Национална художествена галерия, София и Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, 2019 г. и други.

През последната година представя изложбите След себе си в галерия Васка Емануилова/СГХГ и Крачки в паметта в галерия Капанa/ГХГ Пловдив.

С "По билото" на Калина Мавродиева Галерия A&G Art Meeting участва във Фестивала на визуалните изкуства "Август в изкуството".

Изложбата ще открие проф. Станислав Памукчиев.

 

Фестивалът на визуалните изкуства „Август в изкуството“ се организира от Фондация „Август в изкуството“. Партньори на Десетото издание на Фестивала са Градска художествена галерия - Варна, Съюз на българските художници, Софийска градска художествена галерия, Национална галерия, Национална художествена академия. Частни колекции, партньори на фестивала са Колекция Галерия 8, Колекция Иван Ненков, Колекция Пламен Моневски, Колекция Живко Железов, Колекция Емил Николов, Колекция Ростислав Тодоров.

Медийни партньори на фестивала са БНР - Радио Варна, Портал Култура, Въпреки.com, Бюлетин на СБХ, ArtVarna.net.

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” https://ncf.bg/ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Още за фестивала на визуалните изкуства “Август в изкуството” открийте тук: https://www.facebook.com/AugustInArtVarna

* * *

Откриване на изложбата – 22 юни, 18 ч. Срещата с журналисти е в същия ден от 16:30 ч. 

Работното време на галерията е от сряда до събота между 16 и 18:30 часа, както и с предварителна уговорка на телефон: 0885 581 437.

Галерия A&G Art Meeting - ул. „Любен Каравелов“ 8, Варна

 

Автор:
Галерия A&G Art Meeting
Публикация:
21.06.2023 г. 11:07
Посетено:
353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37195-po-biloto-izlozhba-zhivopis-na-kalina-mavrodieva