Изложби

"Цветовете на въздуха" - изложба на Албино Пити в Пловдив

Световноизвестният художник и създател на Експанзионизма ще представи творбите си в галерия "Лабиринт"

"Цветовете на въздуха" - изложба на Албино Пити в Пловдив

◊ ПОКАНА

"Цветовете на въздуха" - изложба на Албино Пити в Пловдив

От 27 юни в галерия "Лабиринт" в Пловдив (ул. „Ангел Букорещлиев” 1) ще имаме изключителното удоволствие да посрещнем световноизвестния художник Албино Пити с най-новия му проект "Цветовете на въздуха".

Автентичен представител на абстрактния експресионизъм и екшън пейнтинга, Албино Пити разширява понятията и създава Експанзионизма. Неговото изкуство е обект на изследване на редица чуждестранни изследователи, има издадени множество албуми и публикации, а колекционери от цял свят се радват на оригиналните му творби. От няколко години живее и твори в София

Ето какво пише специално за тази изложба изкуствоведът д-р Юлиан Райчев Ph.D: "Италианският художник Албино Пити представя нова творческа серия, обединена от артистичното и философско послание „Цветовете на въздуха“. Художникът влага метафора и символика в значението на „въздушен цвят“, с което изразява артистичния жест и изливащата се като стихия творческа енергия. Творбите на Пити отразяват абстрактната хармония между цветове с динамика и бързина на жеста. Не случайно авторът е и създател на направлението „Експанзионизъм“ в сферата на абстракцията. То се характеризира с динамиката на обрисуване на платното или буквална „експлозия“, която се случва в творческия процес. Тя е израз на свободата на творческия изказ и отчасти се доближава до явлението „Action painting” при Абстрактния експресионизъм. Творбите на Албино Пити се работят на „един дъх“. Детайлите в абстрактната творба са израз на спонтанен жест на подсъзнанието. Експанзионизмът насърчава появата на разнообразни абстрактни детайли в композицията, които допълвайки се заживяват свой живот в художествената творба. Рисунъкът на Пити се създава „светкавично“ и без последващ ретуш. Бързината на жеста сякаш се „смесва с въздуха“ и улавя енергията на времето. Това е и енергията на твореца, който общува със своя вътрешен глас и отразява цветовете на своята душа. Пред нас се разкрива колоритна симфония и авторът ни провокира да навлезем в творческия имагинерен свят и осъществим семантичната връзка видимо-невидимо в динамичната абстракция. Абстрактният рисунък на Пити се движи по платното подобно на свободна мисъл. Той извършва игриви форми, които въпреки свободния изказ имат балансиран колорит и пространствени обеми. Това се дължи на майсторското чувство за естетика и познание за разработка на композиция. Албино Пити изгражда „отворен тип“ абстрактни композиции и колажи с превес на ярки и топли тоналности, които позволяват подобно на перспективно усещане да „навлезем“ в приказния свят на художника. Дълбочината на композицията в повечето случаи е в студена и приглушена тоналност, което позволява на ярките рисунъчни мотиви да заживеят собствен живот в една Вселена от абстрактни форми. Вдъхновяващ елемент за неговото творчество е музиката, чиито тоналности се явяват творчески импулс при разработка на колорита и формите в абстрактните творби. Абстракцията за Пити е израз и на контакт с духовни измерения. Както споменава художникът: „Вслушвайки се в сърцето си, в реалността, аз съм воден от нов начин на гледане, отвъд видимото и формата … Изкуството ни свързва с нашия източник, с нашето най-съкровено "аз", и тази вътрешност ни връща към диханието, което оживява света. Жизненият импулс ни свързва с творческия източник, с това, което е, а не с това, което изглежда…“.

Наред с идейната концепция на художественото течение Експанзионизъм, Албино Пити членува в италианските художествените групи „Transvisionism“ и „Gruppo Aniconismo Dialettico“ (GAD), основана в Arte Fiera, Болоня, през 1997 г. През този период художникът работи съвместно с известния италиански изкуствовед Джорджо Ди Дженова.

Пити е възпитаник на Холандската съвременна школа, най вече на художествените училища в Ротердам и Амстердам. Ученик е на Георг Пийлман. Албино Пити е получил много международни награди. Негови творби са излагани в Италия, Франция, Швейцария, Белгия, Холандия, Германия, Австрия, САЩ, Испания, Югославия, Словакия, България, Португалия, Люксембург, Монако, Обединените арабски емирства, Сан Марино, Канада, Англия, Индонезия, Мароко, Швеция, Дания и други страни"

Заповядайте на откриването на 27.06. от 18:30 ч, когато самият автор е подготвил специална изненада за пловдивската публика!

Eкспозицията може да бъде видяна до 9 юли в галерията.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.06.2023 г. 14:55
Етикети:
ЕкспанзионизъмПловдивАлбино Питиизложба
галерия "Лабиринт"
"Цветовете на въздуха"
Посетено:
768
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37184-tsvetovete-na-vazduha-izlozhba-na-albino-piti-v-plovdiv