Изложби

Памет и плакати

Пътуваща изложба на плакати

Памет и плакати

ПАМЕТ И ПЛАКАТИ

С плакати, експонирани върху най-новото изложбено пространство на Бургас  – кейовата стена на Пристанище Бургас, започва пътуването на серията - дело на известни съвременни автори, която е израз на тяхната гражданска и творческа реакция срещу антисемитизма и отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на 80 000 български евреи.

През юни са планирани 2 изложби:

Бургас - 20 юни 2023 г. (вторник) от 17.00 часа, пристанище Бургас

Сливен - 21 юни 2023 (сряда) от 17.00, Драматичен театър "Ст. Киров"

Акцията продължава и през юли с изложби в Самоков и в София.

Международно триенале на сценичния плакат – София като актуална платформа, ориентирана към световната културна сцена, винаги е отворено към глобалните, значими теми.

Водени от убеждението, че човеколюбието и човечността са същностни за изкуството, приехме с отговорност поканата на Държавния културен институт да се включим в настоящия проект. Вярвайки, че плакатът притежава особената сила да отстоява позиции и да внушава важни послания, се обърнахме към 12 съвременни визуални артисти, във въздействието на чиито плакати многократно сме се убеждавали. Носители на награди от Триеналето, тяхното талантливо авторско присъствие има различни проявления и признания у нас и по света. Прочутият със своите безкомпромисни политически плакати Петер Поч също прие да се присъедини към българските си колеги: Анна Симеонова, Иван Кашлаков, Кирил Златков, Люба Томова, Маргарита Дончева, Мая Стайкова, Мила Лозанова, Ненко Атанасов, Петър Чучулигов, Радослава Боор и Страхил Димитров.

Публиката в Сливен е сред първите зрители на колекцията, която тепърва ще гостува в страната и по света. Житейските пътища на двама от авторите са свързани със Сливен – Маргарита Дончева и Иван Кашлаков.

Резултатът е колекция - инспирирана от посланието за хуманизъм и противопоставяне срещу антисемитизма, които историята за спасяването на българските евреи преди 80 години носи и днес; колекция - израз на гражданската и творческа реакция срещу ксенофобията и насилието, срещу всяка форма на незачитане на човешкото достойнство и правото на живот.

Колекция от плакати – памет с продължение.

 

Плакатната колекция е реализирана от Международното триенале на сценичния плакат съвместно с Държавния културен институт към министъра на външните работи на Р България, в рамките на проекта „Стратегическо сътрудничество между България и Норвегия, в подкрепа на международните ангажименти на България за борба с антисемитизма и опазването на еврейското наследство“.

Допълнителна информация: https://poster.triennial.orbitel.bg/, Албена Спасова 0888 90 14 14;

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
19.06.2023 г. 12:28