Изложби

V Международен Екслибрис Конкурс Варна 2023. Сборна изложба графика

Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата на 14 юни 2023 г. в галерия "Ларго"

V Международен Екслибрис Конкурс Варна 2023. Сборна изложба графика

◊ СЪБИТИЕТО

Фондация за изкуство “Йордан Петков” и Арт Галерия "Ларго" представят

Международен Екслибрис Конкурс Варна

Сборна изложба графика, пето издание

Откриване – сряда, 14 юни 2023 г., 18:30 часа 

 

Иван Русачек, Беларус - самостоятелна изложба графика

Откриване – четвъртък, 15 юни 2023 г., 18:30 часа

 

На 14 юни 2023 от 18:30 часа в галерия "Ларго" ще бъде открита изложбата със селектираните участници в петото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Организатор на престижния международен конкурс е варненската галерия, а от тази година съорганизатор на форума е Фондация за изкуство „Йордан Петков“.

В Зала 2 на галерията на 15 юни 2023 г. ще бъде представена и самостоятелна изложба графика на победителя в четвъртото издание на конкурса през 2021 година, беларуския художник Иван Русачек. За пети пореден път конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

От регистриралите се онлайн 280 артисти от цял свят селекционното жури избра за участие в представителната изложба и каталога на конкурса 140 художници от 31 държави. Носителите на наградите ще бъдат определени на 12 юни 2023 от петчленно жури в състав Димо Колибаров – председател и членове Анна Тихонова–Йорданова, Румен Нечев, Димо Миланов и Нели Вълчева. Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата на 14 юни 2023 г. в галерия "Ларго".

Артистичен директор на международния конкурс е голямото име в българската графика Юлиан Йорданов. Ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, награда за млад автор, награда на името на Йордан Петков, награда на Сдружението на художниците-Варна – бронзов плакет и специална награда на името на Едуард Пенков.

В съпътстващата програма на фестивала са включени няколко допълнителни събития. Първото от тях е традиционната самостоятелна изложба графика на победителя от предходното издание на конкурса. В Зала 2 на галерията до 24 юни публиката ще може да се наслади на офортите на беларуския художник Иван Русачек.

Второто събитие от програмата е уъркшоп по висок печат през месец юли, с водещ варненския художник Георги Кенаров. През месец август в рамките на XXII-то издание на Международното биенале на графиката в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ ще гостува изложба с избрани творби от петте издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна.

От месец септември представителната изложба на конкурса тръгва на традиционното си турне из България, като първата спирка е Център за съвременно изкуство и библиотека - Бургас, а изложбата се организира със съдействието на Национална Художествена Академия, Филиал Бургас.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Фондация за изкуство „Йордан Петков“ и Община Варна чрез Фонд Култура. Галерия Ларго сърдечно благодари на спомоществователите на конкурса - "Ларгонет" ООД, ресторанти Годзила, Сдружението на художниците – Варна и за медийната подкрепа на БНТ, БНР - Радио Варна и Тунеллайт.

Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org, както и в сайта на галерия "Ларго" на www.largogallery.com.

 

Нели Вълчева,  Изпълнителен директор
Международен Екслибрис Конкурс Варна

 

 

Автор:
Публикация:
14.06.2023 г. 10:21
Посетено:
620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37151-v-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna-2023-sborna-izlozhba-grafika