Изложби

ПУК! #17 – Spector Books: За любовта към фотокнигите

Гьоте-институт и ПУК! представят селекция от 40 фотокниги на немското издателство Spector Books

ПУК! #17 – Spector Books: За любовта към фотокнигите

◊ ПОКАНА

ПУК! #17 – Spector Books: За любовта към фотокнигите

ПУК! #17

SPECTOR BOOKS  

Поп-ъп изложба на фотокниги

9 – 11 юни 2023 г.

Откриване: 9 юни, петък, 19:00 ч.
Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, София

 

Гьоте-институт България и ПУК! отправят покана за поп-ъп изложба със селекция от 40 фотокниги, публикувани от немското издателство Spector Books през последните десет години. Специални гости на събитието ще бъдат двама от основателите – Ане Кьониг и Ян Венцел, които лично ще представят работата си като издатели и съставители на книги в среща с публиката.

Spector Books е едно от водещите съвременни, независими, европейски издателства, основано през 2001 г. в Лайпциг от Маркус Дресен, Ане Кьониг и Ян Венцел. Оттогава Spector публикуват над 600 книги в пресечната точка между изкуство, теория и дизайн. Работата им е пример за активен обмен между всички участници в процеса на създаването на книги: артисти, графични дизайнери, редактори, литографи, печатари и книговезци. За Spector книгата се превръща в място за практически и творчески обмен, а през 2019 и 2022 г. работата им е отличена с наградата на германското Министерство на културата.

Селекцията ще може да бъде разгледана в библиотеката на Гьоте-институт по време на откриването в петък, 9 юни, между 19:00 и 21:00 ч., както и в събота и неделя между 12:00 и 20:00 ч. В събота, 10 юни, от 15:00 ч. е разговорът с Ане Кьониг и Ян Венцел, съоснователи на издателството.

По време на събитието ще може да бъде разгледана и закупена селекция от книги на Spector Books, които съчетават теми като съвременна фотография, артистично проучване, кино, архитектура, работа с архив и намерена фотография.

Между тях е Mauer на фотографа Манфред Пол, който през 1989-a живее близо до Берлинската стена. След падането ѝ той снима стената не само като реликва на политическото разделение, но и като елемент от реалността, в която самият той е живял. В книгата Ukrainian Night немският фотограф Мирон Зовнир работи заедно с украинската писателка Катерина Мишченко и документира дълбоките разделителни линии в периферията на украинското общество. Заснета е из цяла Украйна през 2012 и 2013 г., когато вече се усещат искрите на предстоящата революция. Революция е темата и на книгата Enghelab Street, A Revolution through Books: Iran 1979 – 1983, спечелила Historical Book Award 2019 на фестивала Rencontres d'Arles. Изданието представя селекция от фотографски и пропагандни книги, събрани от иранската художничка и фотографка Хана Дараби, и показва краткия период на относителна свобода на словото в края на режима на шаха и в първите години след създаването на ислямската република.

Селекцията от 40 книги включва и IKONAR на Йозеф Куделка, The Third Life of Agnès Varda, съставена от Доминик Бюлер и Джулия Фабри, Deponie на Тобаяс Крус, както и много други.

 

Ане Кьониг е автор, издател и съосновател на Spector Books. Заедно с Ян Венцел тя курира фотографския фестивал f/stop в Лайпциг през 2016 и 2018 г. През 2019 г. публикува книгата Bruchlinien. Drei Episoden zum NSU заедно с Нико Булинг, както и Jonas Mekas: I Seem to Live. The New York Diaries, 1950-2011 в два тома. Тя е редактор на всички книги на Йонас Мекас в каталога на Spector Books. През 2023 година курира ретроспективна изложба по случай 100 години от рождението на авангардния режисьор в Arsenal, Берлин.

 

Ян Венцел е съставител, писател, артист и съосновател на Spector Books. Неговата книга Das Jahr 1990 freilegen е номинирана за Leipzig Book Fair Prize през 2020 г. и получава наградата Stiftung Buchkunst. През 2021 г. е награден със златен медал в конкурса Best Book Design from all over the World.

ПУК! е независима платформа за фотокниги, основана през 2017 г. от Никола Михов, Тихомир Стоянов и Росен Кузманов. ПУК! организира представяния на книги, разговори с артисти и поп-ъп изложби. Сред авторите гостували на ПУК! са значими имена в световната фотография като Ванеса Уиншип, Джордж Джорджиу, Жан-Мари Дона и Триша Зиф и български артисти като Христина Ташева и Атанасов.

 

Пълен списък с книгите на Spector Books, включени в събитието, можете да разгледате ТУК. Вход свободен.

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт
Публикация:
07.06.2023 г. 16:46
Етикети:
ПУК!фотокнигиПоп-ъп изложбаГьоте-институт
Ян Венцел
Ане Кьониг
издателство Spector Books
Посетено:
309
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37105-puk-17-spector-books-za-lyubovta-kam-fotoknigite