Изложби

„Графични записки“ – Групата „Графикарт“ с обща изложба в Казанлък

Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Веселин Дамянов-Вес, Васил Колев-Vassillo и Бранко Николов гостуват в Художествената галерия в града от 10 юни 2023 г.

„Графични записки“ – Групата „Графикарт“ с обща изложба в Казанлък: 1
Автор: Васил Колев-Vassillo
„Графични записки“ – Групата „Графикарт“ с обща изложба в Казанлък: 2
Автор: Емануела Ковач
„Графични записки“ – Групата „Графикарт“ с обща изложба в Казанлък: 3
Автор: Людмил Георгиев
„Графични записки“ – Групата „Графикарт“ с обща изложба в Казанлък: 4
Автор: Веселин Дамянов-Вес
„Графични записки“ – Групата „Графикарт“ с обща изложба в Казанлък: 5
Автор: Бранко Николов

◊ ПОКАНА

„Графични записки“ изложба на група „Графикарт“ в Казанлък

Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Веселин Дамянов-Вес, Васил Колев-Vassillo и Бранко Николов гостуват в Художествената галерия в града от 10 юни 2023 г.

Куратор: Доротея Янева

Период: 10 юни – 10 септември 2023 г.

Вернисаж: 10 юни 2023 г., събота, 18:00 часа

 

Водите ли си записки? За себе си, за живота, за мислите си, за другите. Всеки от нас води своите записки - за да намери, за да си припомни, за да сподели, за да забрави.

„Графични записки“ е изложба на група „Графикарт“ в Казанлък, която показва творческите търсения на петима визуални артисти, за които работата в полето на графиката е своеобразна изповед. Макар и петимата да са коренно различни в погледа си към реалността, която ги заобикаля, онова, което ги прави и единомишленици е любовта им към графичния отпечатък. Емануела Ковач, Васил Колев - Vassillo, Веселин Дамянов - Вес, Бранко Николов и Людмил Георгиев гостуват за първи път в Художествена галерия - Казанлък и ще покажат свои графики от последните си творчески търсения. Изложбата ще може да бъде видяна от 10 юни 2023 г.

Бранко Николов използва средствата на дигиталната ни реалност, за да запише миналото, което се разпада пред очите ни. Процепите на неговите стрехи, ни препращат неусетно към „празните“ стаи на Емануела Ковач. С техниката на сухата игла тя търси да намери какво е имало в тези празни стаи - отпечатъкът от тяло, което е изчезнало, следи от дом, любов и взаимност. „Записките“ в дълбок печат на Васил Колев - Vassillo ни разкриват следите от човека в човека останал без глас. В цветните графики на Веселин Дамянов - Вес откриваме способността му да се надсмива над собственото ни съвремие. А когато отвърнем поглед от съвремието можем да се възвърнем към архетипните представи - към изгрева в „Еньовден“ на Людмил Георгиев. Между цвета и абстракцията, той ни провокира да пристъпим в неговите градини на земни удоволствия, в които навярно всеки би намерил своето убежище.

 

Група „Графикарт“ е неформално творческо обединение, което през последните години отстоява мястото на изкуството на графиката на съвременната художествена сцена. За целта през 2019 г. на културната карта в страната ни, в София, бе открита галерия „Графикарт“ - пространство за изложби и събития, които презентират фокусирано графично изкуство – в спектъра от неговите класически форми до съвременните изразни средства. Пространство за среща на любителите на графиката с утвърдени автори, но и с артисти, които са избрали работата с печатната преса за свое призвание през ХХІ в. – търсещи нови идейни и пластични посоки, прекрачващи съществуващите граници на тази стара медия.

 

Галерия „Графикарт“ е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ”, основано през 2007 г. От 2020 г. сдружението „Култура, спорт и здраве МЛ” си партнира с Държавния културен институт към Министъра на външните работи, с който осъществяват цикъл от изложби презентиращи петимата художници, с които галерия „Графикарт“ работи постоянно – Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач и Людмил Георгиев. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката. Тази година се провежда четвъртия национален конкурс, като срокът за участие е до 17 септември 2023 г., а изложбата с наградените творби в галерия ГрафикАрт ще бъде в периода 23 септември – 12 октомври 2023 г.

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Емануела Ковач е родена на 4 ноември 1967 г. в  София. След като завършва средното си образование в специалност „Художествено оформяне на текстилни плоскостни изделия“ в Техникума по текстил в столицата, започва образованието си в Националната художествена академия. През 2003 г. се дипломира в магистърската програма „Графика“, след което е асистент в катедра „Графика“ на НХА. Член е на СБХ, а в активната си творческа кариера има десетки участия в общи изложби. Носител е на редица награди, сред които Награда за графика, Национални награди за съвременно изкуство „Алианц“ (2010), II Награда, Международно биенале на графиката, Варна (2009), Награда за технически постижения, Международно графично биенале, Минск, Беларус (2009) и др.

Васил Колев – Vassillo е роден на 21 декември 1979 г.. Творческото му израстване преминава последователно през Колеж за изобразителни изкуства „Н. Райнов“, Националната художествена академия (специалност „Графика“) и Академията за изящни изкуства във Венеция, където учи живопис. Днес той е асистент в катедра „Графика“ при НХА, където преподава графика и композиция. Част е от ръководството на секция „Графика“ в Съюз на българските художници, а през годините е удостояван с множество награди. Сред тях са Награда за графика – Национални награди за съвременно изкуство „Алианц“ (2014), Награда за графика – Биенале за съвременно българско изкуство „Приятели на морето“, Бургас (2014) и др. Реализирал е десетки свои самостоятелни изложби у нас и в чужбина.

Бранко Николов е роден през 1956 г. в Цариброд, Сърбия. Дипломира се през 1983 г. в специалност „Графика“ при Националната художествена академия в София. Членува в секция „Графика и илюстрация“ на Съюза на българските художници. Част е от състава и на Сдружението на художниците в Сърбия (ULUS). Той е и сред основателите на групата „Графичен кръг“ - Ниш. Осъществил е множество самостоятелни изложби и проекти, реализирани в България и Сърбия. Взема участие в над 100 изложби в страната и чужбина, както и в биеналета и триеналета на графиката в България, Сърбия, Япония, Полша, Словакия, Канада.

Веселин Дамянов – Вес е роден в Сливен на 30 май 1977 г. Средното си образование получава в родния си град в художественото училище по приложни изкуства „Димитър Добрович“ със специалност „Плакат“. През 2002 г. завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а от 2004 г. е магистър по „Живопис“ в същото учебно заведения. От същата година членува в СБХ. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи награди. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

Людмил Георгиев е роден на 11 януари 1962 г. Член е на Дружеството на българските художници от 1994 г. Живее и работи в София. От 1987 г. участва във всички национални и регионални графични изложби. Освен това участва в редица международни изложби в Италия, Германия, Австрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Людмил Георгиев е организирал индивидуални изложби в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина. Носител е на български и чуждестранни награди. През 2018 г. създава първата по рода си галерия за графично изкуства в България - Grafikart. От 2017 г., в сътрудничество с Министерството на културата на България организира национален конкурс за графичен - класически техники.

 

###

Екип, работил по проекта "Графични записки":

Доротея Янева – куратор
Георги Шаров – дизайнер
ИвиАрт – изработка на печатни материали
Лора Султанова – коректор
Трейси Спийд – преводач

 

Художествена галерия – Казанлък

ул. „Св. св. Кирил и Методий“ 9, кв. „Розова долина“, 6100 Казанлък

Работно време на галерията: вторник – неделя: 10:00–18:00*

 

* За посещения извън работното време – предварително записване

на телефон + 359 884 100 875

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
08.06.2023 г. 14:32
Етикети:
Васил Колев-VassilloВеселин Дамянов-ВесЛюдмил ГеоргиевЕмануела Ковачизложба
Доротея Янева
Бранко Николов
Художествена галерия - Казанлък
„Графични записки"
Група „Графикарт“
Посетено:
579
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37104-grafichni-zapiski-grupata-grafikart-s-obshta-izlozhba-v-kazanlak