Изложби

Филм за нидерландските художници от колекцията „Хербариум“ - на 7 юни в Градската художествена галерия - Варна

Представянето на филма ще бъде финисаж на изложбата “Избрани художници от колекцията „Хербариум“ на куратора Ирина Баткова

Филм за нидерландските художници от колекцията „Хербариум“ - на 7 юни в Градската художествена галерия - Варна

◊ ПОКАНА

Филм за нидерландските художници от колекцията „Хербариум“ - на 7 юни в Градската художествена галерия - Варна

Финисажът на изложбата Избрани художници от колекцията „Хербариум“ с куратор Ирина Баткова, експонирана в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, ще обогати ценителите на съвременното изкуство с възможността да навлязат в творческия свят на участниците. Представянето на филма за нидерландските автори в „Хербариум“ ще бъде на 7 юни от 18:00 ч..

Предисторията на филма отвежда до периода от 13 декември 2022 до 27 януари 2023, когато в галерия „Мисията”, София, е показана изложбата „Нидерландски автори в колекцията „Хербариум“, осъществена с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България и със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи. В нея са показани кутиите на  Андреа Фрекман, Бернднаут Смилде, Лейви ван Велу, Нан Уанг,  Еден Миценмахер, Рене Беекман, Лариса Дейвид, Мари Чивиков и Мерве Кълъчер, които са включени в специалната селекция за представянето на проекта в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна.

При подготовката  на тази част от колекцията, фокусирана върху художници, базирани в Нидерландия, кураторката на проекта Ирина Баткова и режисьорката Милена Кънева са документирали срещите с осем художници в техните работни студиа в Ротердам, Хага, Амстердам и Миделбьорг. В кратките филми визуалните артисти разсъждават върху различни аспекти от реализацията си на артистичната сцена и засягат важни теми, свързани с възможността да запазиш творческата си независимост в свят, в който ежедневното оцеляване изисква все повече сили и енергия.

На 7 юни от 18 часа пред варненската публика режисьорката Милена Кънева ще представи кратък филм от нидерландската обиколка на екипа на H Talks, който, както обяснява Ирина Баткова, включва посещение на изключителното музейно депо на музея „Бойманс“ – дело на архитектурното студио MVRDV,  както и видеопортретите на Еден Миценмахер, Андреа Фрекман и  Мари Чивиков.

Преди да тръгне за Варна, Милена Кънева сподели пред Нина Локмаджиева своите наблюдения върху отношението към изкуството и артистите в Нидерландия от времето на снимане на филмите:

“Ирина Баткова ме покани да поема видео портретите на художниците от проекта “Колекция Хербариум” и серията от видео интервюта нарекохме “H Talks”. Благодарение на този проект аз влязох в територията на съвременното изкуство, защото досега моите документални филми винаги са били ориентирани към битки за справедливост, за човешки права. Открих една много интересна общност, пълна с амбиции, защото всеки истински творец води битки да наложи творческите си искания, да промени света към по-добро.

Специфично за артистичната сцена в Нидерландия е, че за мен поне, ако има един остров на щастието за твореца в наше време, той е Нидерландия. Това са хора, които имат пълната подкрепа на своето правителство, автори, всеки от които има студио, дадено от съответната община.

Ние бяхме в Ротердам главно и попаднахме точно на Open studio, което всяка година градът организира, следващата седмица щеше да има такова събития в Хага, а после в Амстердам. Понеже имаше една пауза през пандемията, ние усетихме целия ентусиазъм и на публиката, която обикаля, за да види как работят авторите, да води разговори с тях... Изключително нещо! Виждала съм подобно само в далечна Корея. И това, което мен ме впечатли, е че тези хора могат да си позволят тези студиа, които им струват много малко.

Една от авторките е румънка, която живее там от 7-8 години, а вече е считана за нидерландски автор. Дори и във филмите вие ще видите, че един от авторите - еврейка, и е преподавател в тяхната Академия в Ротердам. Другата е германка, но вече се е преместила да живее в Нидерландия. А “най-нидерландката” (смее се) е Мари Чивиков, която е от български произход по баща, а майка й е от остров Ява.

Затова казвам, че тази страна е може би щастливият остров на съвременното изкуство, защото много е трудно да правиш изкуство и да се издържаш от него в днешно време. Посланикът на Нидерландия при откриването на изложбата ни в “Мисията” през декември каза колко съжалява, че правителството там толкова е намалило финансирането. А ние тук можем само да мечтаем за такава подкрепа и финансиране. Да мечтаем и да се надяваме.”

 

Вчера беше оповестено, че Милена Кънева получава италианската филмова награда “Понца” за своя филм “There you are in the milk of dreams”. Когато през 1987 г. българката заминава за Италия, Понца в близост до Неапол се оказва нейният първи италиански остров, а сега има и награда от там. Филмовият фестивал е ориентиран към ленти в областта на изкуството и културата, а нейният филм е избран за най-добър културен филм. Прожекциите на филма на Милена Кънева ще бъдат през октомври.

Изложбата “Избрани художници от колекцията „Хербариум“ се реализира в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, в рамките на фестивала “Буна”. Филмите са заснети с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия и Италианския културен институт.

Повече за проекта  „Хербариум“: https://herbariumcollection.com.

 * * *

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartgallery.com  
Варна, ул. „Любен Каравелов“ 1

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
06.06.2023 г. 11:47
Етикети:
Градска художествена галерия - ВарнаИрина Батковаизложбапрожекцияфилм
фестивал “Буна”
колекцият„Хербариум“
нидерландски художници
Милена Кънева
Посетено:
311
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37093-film-za-niderlandskite-hudozhnitsi-ot-kolektsiyata-herbarium-na-7-yuni-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna