Изложби

Националната галерия представя Яна Лозева с изложбата „Ауфтакт“

8 юни – 28 октомври 2023, Къща музей „Вера Недкова“

◊ ИЗЛОЖБАТА

Националната галерия
представя

"Ауфтакт"

Изложба на Яна Лозева

8 юни – 28 октомври 2023

Вернисаж на 8 юни, четвъртък, от 17.00 до 19.00 часа

Къща музей „Вера Недкова“,
ул. „11-ти август“ 2, втори етаж

 

Стартирала през 2019, програмата „В дома на Вера Недкова“ продължава представянето на съвременни автори паралелно с картините на художничката. Разположени в уютната атмосфера, белязана от интелектуалното и творческо присъствие на Вера Недкова, шестте фотографии на Яна Лозева показват образи на жени със силна и запомняща се индивидуалност.

На пръв поглед несъвместими в творческите търсения и похвати, фотографиите си кореспондират по елегантен начин с живописните произведения в интериора на музея. „Търсехме изразност, не толкова външна, колкото вътрешна“, споделя за своето изкуство Вера Недкова в спомените си. В ранните си творби тя се вълнува от портрета и неговото изобразяване по нестандартен начин в изчистено от детайли пространство.

Правени през последните две години, фотографиите са запечатали кратки и неуловими мигове и състояния на портретуваните. Женските образи сякаш потъват акварелно в пространството, с размитите си контури и преходи между черно и бяло. С изострена наблюдателност Яна Лозева се интересува от загадъчността на обикновеното, от момента на изпуснатия контрол и онази специфичност на „изтървания“ кадър, който се промъква необяснимо и незабележимо и лежи в основата на изложбата „Ауфтакт“.

__________

За повече информация:
Диана Драганова-Щир, куратор на изложбата
0879 147 681

Автор:
Национална галерия
Публикация:
07.06.2023 г. 15:02
Посетено:
384
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37089-natsionalnata-galeriya-predstavya-yana-lozeva-s-izlozhbata-auftakt