Изложби

Късни находки от антропосцена

Участие на СБХ в световния форум Квадриенале на сценографията – Прага 2023

От 8 до 18 юни 2023 в Прага за 15-и път ще се проведе Най-големият сценографски форум в света – Квадриеналето на сценографията (PQ). Съюзът на българските художници е участвал във всяко издание – това е най-представителното участие на българска сценография извън границите на България.

С финансова подкрепа от Министерството на културата и Столична програма „Култура“ екип от секция „Сценография“ към СБХ организира българското участие в изложбата с проекта „Късни находки от антропосцена“ / Late antroposcene findings.

Адресът, на който можете да видите пърформанс-инсталация „Късни находки от антропосцена“, е Прага, Holešovice Market, сграда 17, ет.1. 

+++

Тридесет български сценографи, работещи активно в държавния и независимия театър и киното, са предоставили декор, реквизит и костюми за тазгодишното участие. Сценографските обекти се представят с пърформанс-инсталация „Късни находки от антропосцена“. Тя разказва за тяхната реална и възможна съдба, след като театралният им живот приключи. Българският павилион ще е преобразен на склад за декори, реквизит, маски и костюми. 

Три пъти дневно – от 11:30, 15 и 16:30 часа – актьорът Александър Митрев ще разказва и разиграва истинските и не толкова истински, но съвсем възможни истории на сценографските предмети, ще се опитва да изкуши публиката да вземе някои от тях със себе си и накрая ще ги разпродава на търг. През останалото време експозицията, включваща и видео интервюта със сценографите, ще бъде достъпна за разглеждане.

+++

За комисар за българското участие на PQ23 СБХ избра Петя Боюкова – сценограф, костюмограф и преподавател по история на костюма в катедра „Сценография“ в НХА. Сформираният от нея екип, който стои зад идеята и реализацията на пърформанс-инсталацията, включва: Марий Росен – режисьор, Невена Георгиева – сценограф, Иванка Могилска – писател, Албена Баева – дигитален артист, и Александър Митрев – актьор. 

+++

Със свои работи участват: Анна Янакиева, Анна Шопова, Антония Попова, Албена Баева, Ванина Гелева, Весела Статкова и Иван Карев, Даниела Николчова, Ивайло Николов и Ива Гикова, Илияна Кънчева, Мариета Голомехова, Марина Райчинова, Михаела Михайлова, Момчил Алексиев, Мартина Махмудиева, Мира Каланова, Николина Костова, Невена Георгиева, Петя Боюкова, Петър Митев, Розина Макавеева, Съпромат, Тита Димова, Ханна Шварц, Цвета Димова, Цвета Богданова, Цецка Ивайлова, Юлиан Табаков. 

+++

Темата на Пражкото квадриенале тази година е Rare. Търси се рядкото, уникалното като идея, изпълнение, материали, преживяване. Пърформанс-инсталацията „Късни находки от антропосцена“ откликва на това търсене като изследва ценността на сценографските обекти в театралния и ежедневния живот. Поставени на сцената, дори най-обикновените предмети, с които боравим всеки ден, могат да добият друга стойност и функция. Извадени от театралния контекст, дори най-красиво изработените, единствени по рода си предмети стават безполезни, докато някой не реши да им вдъхне нов живот по един или друг начин. Точно както в театъра, така и в живота обектите имат онази стойност, която им придадем. 

 

Автор:
Прес СБХ
Публикация:
01.06.2023 г. 12:03
Етикети:
изложбабългарско участиесценографияСБХ
„Късни находки от антропосцена“
пърформанс-инсталация
Петя Боюкова
сценографски форум
Прага 2023
Посетено:
282
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37059-kasni-nahodki-ot-antropostsena