Изложби

Душата на старите къщи в изложба „Светове“ на Петър Дарковски

Откриване: 31 май 2023 г., 18:00 часа, "БиблиоПоща" - град Видин

◊ ПОКАНА

На 31 май (сряда) 2023 година от 18.00 часа в „БиблиоПоща“ в град Видин, ще бъде открита самостоятелна изложба живопис на Петър Дарковски – „Светове“.

В поредната си самостоятелна изложба художникът Петър Дарковски събира в едно световете на своята голяма „живописна“ любов – старите къщи. Тези, които могат да те пленят и приютят, да ти разкажат история и да те накарат да пропътуваш светове, за да бъдеш там, където се чувстваш такъв, какъвто си – пречистен, истински и обичан. Експозицията събира в едно отблясъците на отминали епохи и светлините на бъдещи мечти, където всяка от картините задава и търси посока към вселената „Творец“.

„Светове“ е изложба, която всеки би пожелал да види, за да открие собствения си свят и не допусне забравата да го превърне в нечий чужд.

Официално откриване: 31 май (сряда) 2023 г., от 18:00 часа, „БиблиоПоща“, град Видин, ул. „Баба Вида“ 12

Петър Дарковски е артистичен псевдоним на Петър Стоянов Йончев. Роден е на 12 ноември 1969 г. в с. Раковица, община Макреш, Кулско. Завършил е Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Богословие“, а през 2020 г. записва магистратура в Националната художествена академия – София, специалност „Живопис“.

Започва да рисува от 6-годишна възраст, а професионално се занимава с живопис от 1998 година. Има над 30 участия в колективни тематични изложби в цялата страна и в чужбина и близо 20 самостоятелни изложби в различни градове в България. Съвместно с Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ – Видин организира обучителни арт ателиета за деца и експонира творбите си в залите на библиотеката.

В творчеството на Петър Дарковски преобладава пейзажът, в който централно място заемат старите градски и селски къщи и елементи и орнаменти от тях, интересни постройки и композиции, оригинални архитектурни решения, абстрактни символи и силуети. Рисува със своеобразна техника и портрети на известни личности и характерни типажи. Създал е и утвърждава собствен и разпознаваем стил, с характерни теми, образи и сюжети и с многобагрена и оптимистична творческа интерпретация.

Петър Дарковски е член на Съюза на българките художници и на Дружеството на пловдивските художници. Собственици на картините му са галерии в страната и в чужбина. Живее и твори във Видин.

 

Автор:
Силва Василева
Публикация:
27.05.2023 г. 13:41
Етикети:
„Светове“ВидинБиблиоПощаПетър Дарковскиживописизложба
Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“
Посетено:
371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37014-dushata-na-starite-kashti-v-izlozhba-svetove-na-petar-darkovski