Изложби

"Игли в купа сено" - изложба в Националната галерия / Двореца

Изложбата представя резултатите от отворената покана на Фонда за артистични проекти на жени през 2022

"Игли в купа сено" - изложба в Националната галерия / Двореца

Националната галерия
и
Българският фонд за жените

представят

"Игли в купа сено"

30 май – 16 юли 2023

Откриване на 30 май, вторник, 18.00 часа
Двореца, пл. „Княз Александър I“ №1

Художнички: Боряна Петкова и Искра Благоева, Боряна Росса, Зелика Шога, Катя Димова, Красимира Буцева, Моника Попова, Наталия Йорданова, Неда Миланова, Оксана Казмина, Райна Тенева, София Грънчарова, nada ree.

Кураторка: Светлана Куюмджиева
Визия: Виктория Стайкова

Изложбата представя резултатите от отворената покана на Фонда за артистични проекти на жени през 2022. Авторките и техните концепции са селектирани сред над 200 проектни предложения в конкурса от жури в състав: Светлана Куюмджиева, Даниела Радева, Стефка Цанева, Маргарита Доровска, Гергана Куцева, Добромира Терпешева и Росена Иванова.

Поканени да отговорят на състоянието на извънредност, изпитание и спешност в нашето съвремие, художничките реагират с различна сила, характер, почерк и с голяма доза откровеност. Контрастите и сходствата помежду им в избора на медии, тяхната прямота, обръщането към себе си, споделянето на лични истории, преживявания и спомени създават обща атмосфера на емпатия и взаимност.

Това, което ги свързва, е разобличаването на стереотипите за ролята и мястото на жената в обществото. Свързва ги и иглата като инструмент, който повечето от тях са избрали, но също и като нарицателно за онзи патриархален образ на жената с ръкоделието в ръце, вкоренен в съзнанието на поколения наред, на който те се противопоставят.

Историята на иглата е като историята на жената, както немалко феминистки теоретици потвърждават. Но тя не следва определена линеарност, а е двойнствена и противоречива, едновременно история за изолация, успокоение, уединение, но и за общуване със света и противопоставяне. Иглата е знакът на умението, което се предава в семейството от бабата и от майката, знанието за това да си жена, естественото влечение към топлотата на текстила и на близкото общуване. Процесът на бродиране и на съшиване е разказване на истории. В него е събрано цялото търпение при свързване на нишките и предаването на спомени и послания. Иглата – като средство за създаване и за поправка на нещата, като един от образите на уюта, на детския спомен – е крехка, но бодяща.

Проектът на Фонда за aртистични проекти на жени е подкрепен финансово от Вероника Пунчева, Фондация „Лъчезар Цоцорков“, Legrand, Ubisoft, ALD Automative, а логистично – от Института за съвременно изкуство – София и галерия „Credo Bonum“. Домакин на откриващото събитие е Freixenet.



Автор:
Национална галерия
Публикация:
26.05.2023 г. 17:41
Посетено:
340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37011-igli-v-kupa-seno-izlozhba-v-natsionalnata-galeriya-dvoretsa