Изложби

Изложбата "Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" гостува във Варна

Експозицията може да бъде разгледана от 26 май до 14 юни на пл. „Антон Новак“, пред входа на Морска градина Варна

◊ ПОКАНА

Изложбата "Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" гостува във Варна

Изложбата представя стотици фотографии и текстове, документиращи традициите във времето и вписани в списъците на ЮНЕСКО елементи на нематериалното културно наследство на 17-те държави членки на Регионален център София – ЮНЕСКО, сред които Азербайджан, Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Кипър, Република Молдова, Република Северна Македония, Румъния, Република Словения, Република Сърбия, Република Турция, Украйна, Република Хърватия и Черна гора.

Организаторите на събитието - Варна Оупън Арт канят жителите и гостите на града на едно вълнуващо пътешествие из живите традиции. Изложбата показва обичаи и практики - резултат от срещи на различни култури през далечни исторически епохи и хвърля мост между тях. Включените визуални свидетелства показват и разказват за ритуали, празници, обичаи, традиции, социални практики, знания, умения, художествено-изпълнителски изкуства и занаяти.

Изложбата "Пътешествие из живите традиции" гостува във Варна по повод 20-годишнината от приемането на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство.

Вече 20 години Конвенция 2003 насочва вниманието върху нематериалното културно наследство като съществена и неотменна част от националната идентичност, а основен фактор става обменът на знания и умения между различните поколения за съхранението на живите традиции. Тя подчертава важността от създаването и прилагането на мерки за опазване на нематериалното културно наследство, както същевременно обединява усилията на всички заинтересовани страни и организации, участващи в неговото опазване. Конвенция 2003 разглежда културните специфики на обичаите, песните и танците и свързаните с тях инструменти, предмети, артефакти и културни пространства, признати от общностите за част от тяхното културно наследство.

Регионалният център допринася за популяризирането на културните практики, знания и обичаи, които във времето са се превърнали в ценност за хората и дава началото на процеса по съставянето на Представителен списък на нематериалното културно наследство на човечеството, който съдържа стотици примери за практикуване на традиционни култури и фолклор, на изпълнителски изкуства, майсторски умения и занаяти.

Организатор и домакин на събитието е Варна Оупън Арт.

Експозицията може да бъде разгледана от 26 май до 14 юни на пл. „Антон Новак“, пред входа на Морска градина Варна.

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура към община Варна.

Автор:
Елена Бойчева, Варна Оупън Арт
Публикация:
26.05.2023 г. 11:27
Етикети:
празнициритуалифотографияобичаиизложбаРегионален център София – ЮНЕСКОВарна Оупън Арт
Нематериално културно наследство в Югоизточна Европа
"Пътешествие из живите традиции"
Посетено:
353
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/37000-izlozhbata-pateshestvie-iz-zhivite-traditsii-nematerialnoto-kulturno-nasledstvo-v-yugoiztochna-evropa-gostuva-vav-varna