Изложби

Галерия "Възраждане" представя Виолета Радкова!

"Копнежи и съновидения" - изложба живопис

◊ ПОКАНА

Галерия "Възраждане" Ви кани на „Копнежи и съновидения“ – изключителна изложба на Виолета Радкова - една от грандамите на съвременната българска живопис. Откриването е на 30.05.2023 г., вторник, от 18:00 ч. Творбите ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 20.06.2023 г.

Картините можете да разгледате и тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/bdxt/

"Виолета Радкова е отдавна запазена марка. Виждаш картините ѝ и я запомняш завинаги. Нейните златни и сребърни актове, натюрморти, пейзажи и интимни пространства създават идеалистична представа за красота, която вече трудно си намира мястото и пространството в нашия свят на жестоко рекламиран кич и убого"ст. Картините са като миражи, илюзорни съновидения и скрит копнеж.

                                    Краси Алексиева, 2023 г.

 

Кратка биография на Виолета Радкова:

Родена през 1948 г. През 1973 г. завършва Национална Художествена Академия, София. Член на СБХ и на САБ. Има осъществени над 40 самостоятелни изложби в България, Германия, Австрия, Турция, Франция, Русия, Холандия. Участвала е в множество пленери и общи изложби по целия свят. Работи и като художник - сценограф в държавните театри в гр. Русе и гр. Силистра. Реализирала е над 150 сценографски проекта в театрите в Русе, София, Сливен, Силистра, Добрич и др. Има многобройни участия в Пражкото квадринале на сценографията. През 1989 г. – първа награда за сценография за постановката „Музика от Шатровец” от К. Илиев, режисьор Ст. Камбарев През 2001 г. – награда на САБ Икар 2001 за постановките „Елате ни вижте” от К. Топалов, режисьор Ст. Стайчев и „Направи нещо Мет” от Азис Несин, режисьор Ст. Стайчев. През 2014 г. - награда за сценография на Международен фестивал „Нова българска драма”, гр. Шумен. Носител на награда „Русе” за принос в културния живот на града, както и златна значка „Русе” за високи постижения в областта на изобразителното изкуство. Награда на РХГ в живописен конкурс "Мартенски музикални дни" 2016 г.

 

Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
25.05.2023 г. 11:08
Посетено:
305
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36985-galeriya-vazrazhdane-predstavya-violeta-radkova