Изложби

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2023

"Error… message delivered" - групова изложба в Галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2023

Гьоте-институт и Галерия Credo Bonum продължават традицията на селектиране и представяне на млади художници, чиято творческа кариера да следим през настоящата година. Седмото издание на груповата изложба „Арт Старт“ поставя темата за перманентната несигурност и преосмислянето на излишното чрез езика на съвременното изкуство.

АРТ СТАРТ 2023

„Error ...message delivered”

Групова изложба

23 май – 16 юни 2023 г.

Откриване: 23 май, вторник, 18:00 ч.

Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София

Галерия Credo Bonum
ул. „Славянска“ 2, София

Куратори: София Димова и Павел Найденов

Художници: Ванеса Митева, Глория Август, Дани Недкова, Елине Цветкова, Климентина Ли, Кърт Колев, REALITY PSD - Габриел Пендов и Робин Белучи, Сабриджан Юзен, Тодор Рабаджийски и  Яна Абрашева

Галерия Credo Bonum и Гьоте-институт България: 23 май – 16 юни 2023 г.

Официално откриване: 23 май, вторник, 18:00 часа

 

За седма поредна година, Гьоте-институт България и Галерия Credo Bonum представят новите имена на художници, чиято творческа кариера да следим през настоящата година и не само. Актуалната групова изложба „Арт Старт 2023“ обединява авторите и техните работи около темата „Error ...message delivered” . Както винаги, артистичните работи са изложени на две паралелни покации – Галерия Credo Bonum и галерията на Гьоте-институт, а откриването е на 23-ти май от 18:00 часа. Автори на концепцията са привлечените за куратори бивши арт-старт участници София Димова и Павел Найденов.

Трудно е да се посочи къде е начало на една криза. Често пъти една малка грешка в алгоритъма води до срив на цялата система. Последните години се научихме да живеем в перманентна криза – политическа, социална, екологична, криза на индивида. Сякаш достигнахме момента, в който съобщението „Error” не предизвиква въпроси около появата на проблема, неговото задълбочаване и превес, а по-скоро се търси „escape room“, „shortcut” а дори понякога оставаме в комфортната зона на проблема и се научаваме да живеем с него, като че винаги е бил част от нас.

Изложбата „Error ...message delivered” има за цел да проследи и анализира как млади артисти се справят с една такава среда на перманентна несигурност и липса на устойчивост в структурите. Какво е да бъдеш млад артист, търсещ себе си във време на преход който изглежда че никога няма да бъде завършен? Как нестихващата повторяемост на епизоди на несигурност и липса на основа водят до креативни преосмисляния на патерни? Можем ли да стартираме процес на „отучаване“ на тези натрупани с времето патерни? Кои могат да бъдат новите хоризонти на преосмисляне и освобождаване от излишното?

Това е какво ни вълнува днес като куратори на изложбата „Арт Старт“. Какви са новите стратегии в търсенето на материал, изказване, кои са темите които вдъхновяват младите артисти? Как избора на тема и изразни средства се превръща в ритуал на изказа на младия автор? Какви са новите модели, които иска да установи за да постигне срив в наратива до сега? „Error ... message delivered” е опит за емпирично изследване над темата за непреходното повторение и опита за прекъсването му и какво би последвало след това.

 

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт
Публикация:
23.05.2023 г. 14:32
Етикети:
групова изложбаГалерия Credo BonumГьоте-институт
„Error ...message delivered”
„Арт Старт 2023“
Посетено:
462
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36967-art-start-mladi-hudozhnitsi-koito-da-sledim-prez-2023