Изложби

Арт Галерия Le Papillon представя Христо Христов с юбилейна изложба “Размисъл“

Живопис и скулптура, 22 май - 14 юни 2023

◊ ИЗЛОЖБАТА

„Вътрешният свят на човек не е безжизнена купчина тухли или камъни. Всяка ваша мисъл се отразява в тази система и въздейства на нея. Искате или не, но, размишленията, през цялото време създават собствена реалност.“
- Джон Кехоу

От 22 май до 14 юни 2023 г. Арт Галерия Le Papillon представя творчеството на талантливия и обичан варненски скулптор и художник - Христо Христов, с последните му произведения, изпълнени в бронз и цвят.

Експозицията, по повод неговата 60-годишнина, носи посланието на „Размисъл“ и обединява емоционалните интерпретации и мисли в живописни платна и бронзови скулптури, създадени през 2023 година. Размишленията му върху платното показват неуморния дух на Христо и неговите понякога експлозивни, понякога, спокойни като река, търсения на формите на цвета, тяхното смесване в сложни тонове, контрасти и напоследък наслояване от тъмно към светло. Можем да забележим, че докато в скулптурата Христов търси изчистената лекота на силуета, то в живописта той все повече се отдалечава от фигурата и търси нейното абстрактно присъствие в пространството, като в разминаващи се координатни системи. В действителност колкото по-абстрактна и обобщена става живописта му, толкова повече усещаме ритъм и музикални хармонии, които обикновено абстракционизма извиква в ума. По-широк обзор и времеви обхват на неговото изкуство обобщава изложбата му в залите на Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна от 18  май до 6 юни 2023.

Христо Христов е не само утвърдено име в съвременното българско изкуство, но е и признат като един от най-добрите български скулптори с автентичен разпознаваем стил. В живописните му търсения през последните години се откроява дързост, смелост, енигматичност с цветни акценти. Картините изразяват прекрасна абстрактна живопис, разгръщаща цветните наслоявания в душата на творец, завладян от формата и нейната линия. Типичният за автора стил да се изразява върху платното с твърдост, преплетена с линиите на силуети, образи, знаци, кодове и релефи, утвърждава независимостта, свободата и автентичността на живописта му, но и показва взаимовръзката и препратките към типичните му форми и фигури на скулптурите му. Христов внушава разсичане на пространството от тежкият метал, а опитните му умели ръце, като че ли укротяват материала и сътворяват впечатляваща галерия от експресивни образи с монументално звучене и модерни пластични решения. И в картините си Христо Христов подхожда безкомпромисно, живописта му е плътна, видяна в нейната смислова монолитност, даваща сетивен израз на идеите, които има, търсени и мислени в цветове и форми преди да бъдат сътворени триизмерно, като пластики и допълвайки ги по един великолепен начин. Платната му имат абстрактно звучене в успокояващ колорит с ярки акценти, с образни препратки към формата и скулптурата му, но всяко пробужда асоциативни внушения и въпроси в зрителя и създава усещане за история, която всеки сам завършва. През годините творчеството му завладява и чуждестранната публика в успешните си представяния в Германия, Чехия, Австрия, Франция, Полша не само в изложби, но и чрез присъствието на негови произведения в редица чуждестранни колекции и доказва, че не се ограничава с локалното, а среща естетическото разбиране и любов на хора от различни националности и култури.

Изкуството на Христо Христов е със силно изразен характерен почерк, енигматично и многопластово. То носи свободата на линията, когато става дума за рисунка, сложни, често приглушени цветове, положени многослойно, когато гледаме живописта му и силна енергия, монолитност, страст, вградена в стилизираната форма с препратки към древността, когато се докосваме до скулптурата му. То е монументално - като начин на изразяване, експресивно и категорично - като цвят, композиция, послания, винаги балансиращо твърдост и нежност в изчистването на линиите и формата. Основното, от което се вълнува авторът е фигурата и нейното послание като философия, история. Човекът е главният герой на неговото творчество, а емоциите му, вградени в бронза или в платното, ни разкриват устрема на Човека, от който не само твореца се вдъхновява. Виждаме загатнато пресъздадени общочовешки мечти, стремежи, емоционални възторзи, естествена радост от живота и от сбъднати постижения. В скулптурата му пластичността, движението, линията и решителността са едни от първите усещания, които се предизвикват у зрителя. Повлиян от натоварените с информация и история релефи от древността, но и от чисто християнските традиции, авторът създава знакови образи и кодове, чрез които разпознаваме елементи от това наследство в интерпретацията на конкретната  тема, а също и в избора на образно-пластичния език  при създаването на скулптурните или живописни творби.

Изкуствоведката Пламена Димитрова-Рачева пише за творчеството му: „В скулптурата светът на Христо Христов е ясен и монументален, независимо камерните размери на бронзовите му пластики. Без да е повествователен или философски, неговият визуален език е изискан, привлекателно странен в своята знаковост и значим в общочовешките си значения. Бронзовите му пластики са носители на духовна памет, защото в тях има проявен онзи древен култивиран усет за форма и  обем, който ги превръща в нов тип идолна пластика. В нея символиката запазва древният си смисъл, но емоционалните ѝ кодове, като при нов музикален аранжимент въздействат модерно и близо до нашата чувствителност. В тези привидно спокойни, но вътрешно напрегнати форми има нещо красиво и изящно, нещо веществено и първично, има нещо магично, което силно ни въздейства и вълнува.“

Експозицията е на разположение на ценителите от 22 май до 14 юни 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и онлайн на сайта artpapillon.com или на fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата и издаването на каталог с творби на Христо Христов се реализират с любезната подкрепа на Фонд „Култура“ към Община Варна.

 

◊ БИОГРАФИЯ

Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. в  гр. Варна. През 1982 г. завършва Специализирано училище за художествена обработка на камък в с. Кунино. 1994 г. завършва Националната Художествена Академия в София, специалност скулптура в класа на проф. Димитър Бойков. От 1994 г. е член на СБХ.

От 1995 г. излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия.

Изпълнени проекти:

От 1997 г. до 2022 г. включително ежегодно изработва годишните награди “Спортен Икар” на фондация “Български спорт”.

2019 г. - Изработва монументална пластика , която е поставена в  „Музей на открито“ на площад „Атлантическа солидарност“ до Градската художествена галерия във Варна.

От 2010 г. – регулярно изработва скулптури за Международната федерация по борба FILA.

От 2008 г. – регулярно изработва наградите на баскетболен клуб „Спартак” – Москва.

2006 г. – Скулптурата му „По-високо от слънцето” става символ на курорта „Златни пясъци”.

От 2006 г. – регулярно изработва наградни пластики за Европейската федерация по баскетбол FIBA.

2003 г. - Изработва монументална пластика, която е поставена в двора на Националното музикално училище “Любомир Пипков”, София.

2003 г. - Участие в Международен симпозиум - камък, Вунсидел (Германия)

2002, 2003, 2004, 2006, 2007 г. - Участие в Симпозиум по скулптура „Море от форми“, курортен комплекс “Златни пясъци

2002 г. - Участие в обща изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (кабинет на еврокомисаря по разширяването на ЕС г-н Гюнтер Ферхойген)

Награди:

2020 г. Награда на Журито в Биенале на малките форми – Плевен 2020 г.

2015 г. Награда на Първи Независими Награди за Култура – Варна

2010 г. Първа награда на конкурс „Регионални награди Алианц България за скулптура”

2010 г. Първа награда Биенале на малките форми - Плевен`2010 г.

2006 г. – Първа награда в Симпозиум по скулптура „Море от форми“, курортен комплекс “Златни пясъци”.

2000 г. награда “Златно перо” за принос към българската култура

Изложби:

2022, 2020 – самостоятелна изложба, Художествен музей „Георги Велчев“, Варна

2021 – самостоятелна изложба, Арт Център Плевен

2021, 2018,  2015,  2010, 2009, 2008, 2007 – самостоятелна изложба, Арт Галерия Le Papillon, Варна

2018 – самостоятелна изложба, Градска Художествена Галерия – Варна

2015 – самостоятелна изложба, галерия „Астри”, София

2016 – самостоятелна изложба, галерия „Upark”, Пловдив

2015 – самостоятелна изложба, Български културен институт, Виена, Австрия

2015 – самостоятелна изложба, Български културен институт, Прага, Чехия

2013 – самостоятелна изложба, Посолство на Република България, Хага, Холандия

2013 - самостоятелна изложба, Бенедиктински духовен център, абатство Свети Адалберт, Холандия

2011, 2005, 1999 самостоятелна изложба, Български културен институт, Берлин, Германия

2011 самостоятелна изложба, галерия „Арт-36”, София

2009 самостоятелна изложба, галерия „1908”, София

2009 - самостоятелна изложба, галерия „Аросита”, София

2007 - обща изложба, галерия “Класика”, София

2006 - самостоятелна изложба, Кметство на Бон (Германия)

2005 - самостоятелна изложба, галерия “Артамонцев”, София

2004, 2000 - самостоятелна изложба, галерия “БулАРТ”, Варна

2002 - самостоятелна изложба, галерия “Артамонцев”, София

2001 - представя свои творби в галерия Celine, Париж (Франция)

2001 - самостоятелна изложба в хотел Hilton, София

2000 - самостоятелна изложба, галерия “Цар Освободител”, София

1998 - участие в Национална изложба “Скулптура”, галерия “Шипка 6”, София

1998 - самостоятелна изложба, галерия “3,14”, Берген (Норвегия)

1997,  1996- самостоятелна изложба (скулптура и рисунки), галерия “Макта”

1996 - самостоятелна изложба, Обединена българска банка, София

1995 - участие в “Есенен салон”, галерия “Райко Алексиев”, София

1994 - участие в Национална изложба “Скулптура”, галерия “Досев”, София   

 

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
18.05.2023 г. 14:10
Посетено:
621
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36951-art-galeriya-le-papillon-predstavya-hristo-hristov-s-yubileyna-izlozhba-razmisal