Изложби

Галерия "ГрафикАрт" показва 3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев

Изложбата „Избрани съчинения“ ще бъде отворена за публиката от 18 май до 18 юни 2023 г.

◊ ПОКАНА

„ГрафикАрт“ показва 3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев. Неговата изложба „Избрани съчинения“ ще бъде отворена за публиката от 18 май до 18 юни 2023 г. в единствената галерия за графично изкуство в София.

Вернисаж: 18 май 2023 г. от 17:00 до 20:00 часа

3D графики върху саморъчно лята хартия на Румен Нечев ще бъдат показани в столичната галерия „ГрафикАрт“ от 18 май до 18 юни 2023 г. Негова е авторската техника, чрез която зрителят има имено това 3D усещане за дълбочина и триизмерност в графичните листи, постигната чрез комбинация между топъл и дълбок печат и с релефна сребриста зона с различни илюзорни ефекти. В част от творбите тя е като сглобена или колажирана, а в други – вплетена в общата графична основа… и наподобява сребърния обков на икона.

Изложбата „Избрани съчинения“ на Румен Нечев надхвърля границите на познатото и ни дава нови поводи за размисъл. Идеята е в основата на света, за да се роди нещо, преди това то е било само идея, после е станало желание и накрая се е материализирало. Идеите са несигурни и непостоянни, но в търсенето им се откроява някоя, която дава началото на случването. Изразните средства за реализирането им са необятни и дори иновативни, само и само тази идея да се осъществи.

Румен Начев реализира своите идеи под формата на съчинения. Как така един график ще пише съчинение? Какво представлява съчинението? Това е авторска творба, която разказва история. Съчиненията могат да бъдат три вида: описателни, повествователни и съчинения–разсъждения. Но съчиненията на Румен Нечев не са изписани с думи, а с графични техники..

Неговите графични творби са разкази в картини. Той ни потапя в един свят на сблъсък между минало и настояще. Иновативен в изразните средства, творбите, които ще видим в изложбата „Избрани съчинения“ ще бъдат сбор от трите вида съчинения, познати в литературата.

Румен Нечев споделя: „Експозицията включва графични листи, разположени в две крайни точки на диапазона, в който аз работя. Едната точка е черно-бяла графика - възможно най-аскетична като техника и изказ, тук идеята е най-важната част от изображението. Печатът е възможно най лаконичен и изчистен. Другата крайна точка е графика със сложна техника, многоцветен печат, сребърни релефи и саморъчно лята хартия. Тук търсеният от мен графичен образ се родее с живописта като цветно богатство и сребърния релеф почти като обков. Между тези две крайни посоки съм търсил въздействието на идеи и образи с различни послания.“

Румен Нечев извървява дълъг път, по който описва и разсъждава върху съпоставката на тези две крайни точки на простия, точен и ясен изказ, в който идеята е в основата на творбата - нейното раждане се осъществява чрез многопластовия изказ на сложната техника.

Заповядайте на вернисажа, който ще се състои утре, на 18 май 2023 г., четвъртък, от 17:00 до 20:00 часа в галерия „ГрафикАрт“ на ул. "Златовръх "№ 50 в гр. София.

 

◊ ЗА АВТОРА

Румен Нечев е роден през 1959 г. в град Смолян. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1986 г. се дипломира във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“, в класа на проф. Христо Цацинов. Член е на Съюза на Българските художници, както и на Дружествата на пазарджишките и на пловдивските художници. Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.). Носител е на повече от 20 различни престижни награди за творчеството си, някои от които са Втора награда и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991), Първа награда на Биеналето на малките форми, Плевен (2002), Първа награда за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003), Награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „Приятели на морето”, Бургас (2012), Почетна награда за графика на Международен симпозиум „Оскар Кокошка”, Австрия (2012), Награда „Пловдив” за изобразително изкуство (2013), Регионална награда „Алианц – България” за графика (2014) и други. Негови творби са собственост на НХГ – София, Градските Художествени Галерии в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, Графичен кабинет при Международно биенале на графиката – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, exlibris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

 * * *

За Галерия „ГрафикАрт“

Галерията“ ГрафикАрт“ създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци, които са избрали работата с печатната преса за свое призвание през 21 в. Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на „Графикарт“ са показвани картини на доста именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев и много други.

Въпреки че в последните години с глобализацията, навлизането на интернет и новите технологии се наблюдава намаляване на интереса към класическата графика, но това не означава че любителите на графичното изкуство са станали по-малко. Напротив, възможността за експериментиране в графиката като изразно средство привлича все повече интерес от страна на колекционери и фенове на това изкуство. А това е едно от най-трудните направления за работа в изкуството. За да твориш в сферата на графиката се изисква огромно въображение, майсторско изпипване на детайлите и завидно търпение, за да се получи крайния резултат. Графиката може да се работи върху камък, дърво, метал, пластмаса и всяка повърхност, която позволява да бъде отпечатана. Самият процес е дълъг и преминава през няколко етапа, а в същото време се изисква  физическа сила, която да позволи промяната на избраната повърхност и след това ръчното й отпечатване. Авторите, които показват своите творби тук работят главно с техники офорт, акватинта, линогравюра, мецотинто и др.

Галерия „ГрафикАрт“  е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ”, основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката.

 

Автор:
Радосвета Чобанова
Публикация:
17.05.2023 г. 15:24
Етикети:
Румен НечевГалерия „Графикарт“изложба
„Избрани съчинения“
3D графики
Посетено:
478
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36947-galeriya-grafikart-pokazva-3d-grafiki-varhu-samorachno-lyata-hartiya-ot-rumen-nechev