Изложби

"Моето убежище" - обща тематична изложба в галерия "Париж"

20 години галерия "Париж"

◊ ПОКАНА

Галерия "Париж"
представя

"Моето убежище"

Сборна тематична изложба

16 май – 16 юни 2023 г.

На 16 май от 18.00 до 20.00 ч, галерия "Париж" ще завърши честването на своя двадесети рожден ден със сборната тематична изложба под името „Моето убежище“. Всеки автор на галерията ще даде своята интерпретация на тази тема и се очаква да бъдат изложени над тридесет произведения. Освен настоящите художници, с които работим, ще бъдат показани и такива, с които пътищата са ни са се разделили във времето по една или друга причина, но сега отново ще се съберем в едно пространство, обединени от любовта към изкуството. За пръв път ще покажем и съвсем нови за галерията автори – Димитър Войнов и Димитър Войнов–син.

Ето и имената на тридесетте участници: Бойко Колев, Андриан Бекяров, Димитър и Марина Богданови, Юлия Станкова, Владимир Шунев, Петър Димов, Богомил Арсов, Невена Ангелова, Росен Рашев-Рошпака, Иван Стратиев, Мария, Богдан и Валери Върбанови, Станислав Вардев, Анета Яламова, Гуидо Ведовато, Стоян Божкилов, Петко Антонов, Изабел Немечек, Димитър Николаев, Божидар Динков, Искрен Семков, Валентин Топалов, Мариела Димитрова-Мара, Димитър Войнов и Димитър Войнов-син, Григор Ангелов, Деля Чаушева и Руслан Котев.

Изключително интересни интерпретации ще види зрителят, защото за всеки един творец личното му убежище е толкова различно, интимно и съкровено. За някои от художниците това разбира се е домът, като място на спокойствие, утеха и пристан. За други е изкуството, ателието им, самият творчески процес. За трети е вярата в Бога, както е в творбата на Петко Антонов – „Насаме с иконата“ или пък при Юлия Станкова и картината ѝ „Крехко убежище“, в която мъжът и жената (символ на човечеството), са прегърнати в своята люлка висяща между двата свята на закрилящото добро и дремещото зло. За четвърти, като Марина Богданова, убежището е в спомена от детството, където всичко е все още тихо, спокойно, безгрижно, щастливо, там просто се унасяш да слушаш морето в раковина или пък да прегръщаш любимото си коте пред старата къща. А за други като Стоян Божкилов и Богдан Върбанов например, убежището е разбира се в любовта. Там, където няма други, светът се е разтворил в небитието и има само двама – прегърнати, откъснати и вглъбени един в друг. А за някои пък убежището е във водните светове, в самата природа, там където няма човеци. Толкова много убежища има за всеки един от нас, толкова лични острови, на които можем да избягаме, за да намерим своето утешение, баланс, и вдъхновение, за да можем да продължим обновени своя път. Нека ги открием заедно!

„Моето убежище“ е от тези изложби, които са знакови, които оставят своята следа и се помнят дълго. И това е така, заради различните погледи върху тази тема, която е по-лична и интимна, която донякъде разголва твореца и го показва в една откровена и дълбока светлина.

Изложбата може да бъде видяна както на живо, така и онлайн в сайта на галерията.

www.gallery-paris.com                                           

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
15.05.2023 г. 16:27
Етикети:
Галерия "Париж"
Сборна тематична изложба
"Моето убежище"
Посетено:
287
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36923-moeto-ubezhishte-obshta-tematichna-izlozhba-v-galeriya-parizh