Изложби

Изложба на Надя Пеовска в Градската художествена галерия - Варна

“Шивачка на спомени” е проектът на бургаската художничка, куратор е Иво Бистрички

◊ ИЗЛОЖБАТА

“Шивачка на спомени” - изложба на Надя Пеовска в Градската художествена галерия - Варна

Куратор Иво Бистрички.

Изложба, която съчетава двете полета на изява на Надя Пеовска от Бургас - живописта и текстила/модата, се открива на 15 май от 18:00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна (ул. “Л. Каравелов” 1).

Проектът “Шивачка на спомени” е с куратор Иво Бистрички, който представя така своя поглед към процеса на работа на Надя Пеовска и създаденото от нея: “Жената сяда зад шевната машина и започва да прави рокля, за да облече някого, или може би себе си. Пред нея стои ролка плат, който трябва да придобие форма. Колко трябва да е дълга, дали да я втали, или да я остави свободно да пада? Крои по собствените си мерки и допълва елементи от своята душа. Възникват спомени за миналото, за морето, за топли нощи, думи и разговори. Отстрани стоят ножици, сантиметър, макари, конци, а до тях шивачката пие кафе и сглобява своята рокля. Поставя конеца, наглася плата и започва да шие….

Надя Пеовска показва серия дигитални принтове, разпечатани върху плат. Произведенията са изцяло дигитални, без външни намеси и допълнителни материални обработки. На тях присъства авторката със застъпени като колажи архивни снимки и декоративни цветни елементи. Фотографиите са на тъмен фон, а парчетата колажи са в чисти ярки цветове. Всичко това прилича на един нов пачуърк, но не съшит от различни парчета плат, а с фотографски спомени и геометрични фигури. Композициите са с отворен край, представени на живо, без рамка и продължението е част от отрязаната ролка плат.”

За замисъла на своя проект Надя Пеовска отговаря на въпросите на Нина Локмаджиева:

– Каква беше предисторията на Вашия проект, откъде се появи идеята за съшиване на спомените?

Тази идея възникна непосредствено след една моя изложба в Малта - там темата беше фокусирана както обикновено при мен върху взаимоотношенията и връзката между хората. Тогава, докато се подготвях за изложбата, някак ми хрумна. Имах вече част от фотографиите, върху които след това продължих да работя и визията ми беше част от тези фотографии тогава да включа в конкретната изложба, като фокусирам вниманието върху това, че човек всъщност е абсолютно нищо без своите спомени. Това, което отнасяме със себе си, са именно нашите спомени, тези, които градим и създаваме. По този начин исках да направя контраст между голотата на моето тяло, което съм снимала във фотосесия в студио, и да покажа мои лични спомени - образно - да се облека по този начин. Тази идея не можах тогава да я реализирам докрай, тъй като изложбата се разви в друга посока.

След време вече реших, че ще доразвия тази идея, и започнах да работя в тази посока. Изложбата беше представена миналата година в Бургас в Център за съвременно изкуство и библиотека зала “Д. Аврамов” и беше подкрепена от Националния фонд “Култура”, Програма “Творчески инициативи” (https://ncf.bg/). Тогава се обърнах към Иво Бистрички да ми помогне да доразвия идеята си и с него стигнахме до този вид, в който проектът ще бъде показан във Варна. Селектирахме девет произведения, осем от тях с еднакъв размер и едно по-голямо, всички те са отпечатани върху плат. Това беше моя идея, защото работя и с текстил и обичам да експериментирам с тъканите - допирът на самия плат ми харесва. И всъщност реших, че платът най-добре ще подхожда и на заглавието на изложбата, и на идеята.

– Как се вписва този проект в другите Ви занимания - в областта на изкуството и на модата, и какво предстои след него като посока?

Повече досега съм работила в сферата на живописта, но същевременно и много експериментирам - искам да се изразявам по различен начин - правила съм дори и късометражни видеа. Явно живописта не ми е стигала, имам и моя модна линия, която създадох преди две години. Обичам да бродирам. Например при изложбата ми в Малта проектът тръгна към колажи, които са пак от стари семейни архивни снимки, които са свързани помежду си с бродерия. И това съм използвала като техника. Обичам да бродирам и върху фотографии - отпечатани върху канава и после бродирани.

Тази изложба - “Шивачка на спомени” е изцяло дигитален колаж, макар че имаше идея да доразработвам върху него с бродерия, но с Иво Бистрички сметнахме, че сама по себе си по този начин изложбата е достатъчно въздействаща и няма нужда от допълнителна външна намеса. И на мен така работите ми изглеждаха добре и завършени - в стилистиката на дигиталния колеж.

В момента работя върху проект със социална насоченост по Програма “Социално ангажирани изкуства” отново към НФК и отново в дигиталния колаж. Може би в същата посока ще бъде, като “Шивачка на спомени”.

– Спомените обичайно имат привкус на носталгия, така ли е и при Вас?

Винаги има малко носталгия в моите творби, в творчеството ми като цяло. Аз искам да покажа нещо красиво, нещо от хубавата му страна, но винаги я има и нотката носталгия.

* * *

Надя Пеовска завършва ЧПГММС „Богоя”- Варна, през 2013 с професионална квалификация “Дизайнер – моден дизайн”, а след това и ШУ “Епископ Константин Преславски” през 2017 с магистратура по педагогика на обучението по визуални изкуства с профил “Живопис”. Преподаватели в университета са й проф. Димитър Чолаков, и проф. Валери Чакалов. Работи в областта на живописта, модния дизайн и видео арта. Член на СБХ от 2018, член на Malta Society of Art от 2016.

Самостоятелни изложби:

. 2021 BONDS – Съвместна изложба с Лиляна Гер, Pallazzo dela Sale, Valletta, MALTA
. 2019 Морски вдъхновения – изложба живопис и текстил – Галерия „Неси“, Бургас
. 2018 Арт проект „ Интеграция“ – късометражно видео и фотография, ДБХ, Бургас
. 2017 “Чрез изкуството да продължиш“ – изложба по проект на авторката, съфинансиран от Община Бургас, имащ за цел да внесе изкуството в КОЦ Бургас. Домакини на изложбата – Сдружение „Онкоболни и приятели“, Бургас
. 2017 „Полетът на две пеперуди”– изложба живопис, графика, ДБХ, Бургас
. 2016 “Минути безвремие“ – изложба живопис – Галерия „Артур“, София
. 2016  Изложба живопис – ДБХ, Бургас
. 2015  Изложба “Усещане”,ДБХ, Бургас
. 2013  Нежни превъплъщения – Арт кафе „Ромео и Жулиета”, Бургас
. 2012 Жената и природата – Фестивал за съвременно българско изкуство, Бургас
. 2010 Галерия към „Завод за пластмасови изделия“ – гр. Средец / откриване на празника на града
2. 009 Галерия „Българка“, Бургас

Участва в международни и национални биеналета и изложби, сред които:

. 2020 Десето биенале на малките форми с международно участие ХГ “Илия Бешков“, Плевен
. 2018 Девето биенале на малките форми с международно участие, ХГ “Илия Бешков“, Плевен
. 2016 – 2017 Балканско квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ ХГ Стара Загора
. 2016 Осмо биенале на малките форми с международно участие, ХГ “Илия Бешков“, Плевен
. 2019 Mediterranean contemporary art prize, Castello di Lagopesole, Mattera, Italy
. 2019 Изложба „Perception II”, куратор Roderick Camillieri, Malta Artist Society, Malta, Valleta
. 2018 Изложба „Perception I ”, куратор Roderick Camillieri, Malta Artist Society, Malta, Valleta
. 2015-2016 Съпътстваща изложба на талантливи автори от цял свят, Le Dame Art Gallery, London
. 2013 Международно биенале по живопис 2013, Кишинев, Молдова

Участва във фестивали за кино и видео арт, носител е на награди и отличия от изложби и фестивали.

 

Откриването на изложбата е на 15 май, понеделник, от 18:00.

Експозицията ще остане в Градската художествена галерия на Варна на ул. “Л. Каравелов” 1 до 7 юни 2023.

Снимки личен архив на художничката

 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

http://varnacityartгallery.com

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
13.05.2023 г. 16:22
Етикети:
Нина ЛокмаджиеваИво БистричкиизложбаНадя Пеовска
“Шивачка на спомени”
Градската художествена галерия - Варна
Посетено:
326
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36915-izlozhba-na-nadya-peovska-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna