Изложби

"Дългият път" - изложба на Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу

12 май – 8 юли 2023, Галерия "Синтезис"

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Синтезис"
представя

"Дългият път"

Изложба на Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу

12 май – 8 юли 2023 

Откриване: 12 май, 19:00 ч., в присъствието на авторите  

Куратори: Надежда Павлова, Никола Михов, Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу

Галерия "Синтезис" представя изложбата „Дългият път" на двамата британски фотографи Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу,, която е създадена специално за пространството на галерията. Те са сред най-големите имена на международната фотографска сцена и членове на фотографските агенции VU' и Panos/Prospekt, а работата им е показвана в институции като МоМА в Ню Йорк и Барбикан в Лондон.
 
Паралелно в пространството на галерията са представени емблематични проекти на всеки от авторите, заснети на едни и същи места, както и непоказвани досега фотографии. Изложбата проследява дългия път, който Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу изминават заедно от студентските им години в Лондон, през документални серии заснети във Великобритания, Гана и Индия, работата им в Косово, Албания и Сърбия по време на Косовската война, Турция и в различни страни от Източна Европа и Балканите, включително България, до последните им проекти в САЩ.
 
„Повече от трийсет години те са рамо до рамо – живеят заедно, работят и пътуват заедно, но снимат самостоятелно. Пренебрегвани през по-голямата част от този период, днес Джордж и Ванеса създават най-добрите проекти в живота си" – така започва статията от Саймън Бейнбридж, публикувана на цели 26 страници  в British Journal of Photography през 2013 г.
 
През годините те безкомпромисно следват своите цели извън общоприетите стереотипи за успешна кариера и финансова стабилност. Напълно отдадени на фотографията, работят в партньорство, което, по думите на Ванеса Уиншип, е „почти негласно споразумение, че двамата можем да работим на дадено място, без да се настъпваме един друг".
 
В Турция, Джордж работи по фотокнигата  Fault Lines/Turkey/East/West.  Акцентирайки върху непрестанно променящия се пейзаж, той изследва процесите на модернизация и изграждане на нова национална идентичност, които се развиват на фона на национализъм и религиозен натиск. Погледът на Ванеса е насочен към Източна Турция – взривоопасен регион по границите с Ирак, Иран, Сирия и Армения. Серията Sweet Nothings включва поетично-документални портрети на ученички в униформени рокли, бродирани с дантели, цветчета и красиви думички, от където идва и заглавието.
 
В САЩ, Ванеса Уиншип пътува от Калифорния до Вирджиния, от Ню Мексико до Монтана, в търсене на американската мечта за проекта she dances on Jackson.. По същото време Джордж работи по проекта Americans Parade, като документира тълпите, наблюдаващи десетки парадни шествия, между които карнавала „Марди Гра" в Ню Орлиънс и Парада на русалките в Ню Йорк. Насочвайки обектива си към публиката, той се опитва да изгради групов портрет на Америка.
 
В периода 1999 – 2009 г. Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу живеят и работят последователно в Косово, Сърбия, Турция и Гърция, а днес поделят времето си между английския град Фолкстън и българското село Мандрица.
 
Това е първата изложба на двамата фотографи в София след гостуванията им на Международните фотографски срещи в Пловдив през 2014, 2017, 2019 и 2020 г. и на платформата за фотокниги ПУК през 2019 г.
 
Фотокнигите заемат основно място в творчеството им. Те ще бъдат представени в Деня на отворените врати на Библиотека Фотосинтезис, а част от тях ще могат да бъдат закупени на място във Фотосинтезис.
 
Друга посока, в която двамата работят заедно са фотографските работилници. Такава ще бъде организирана в село Мандрица като част от съпътстващата програма на изложбата.
 
Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу работят съвместно и като куратори. През 2018 г. курират изложбата на Ванеса в Барбикан. През 2020 г. в Пловдив представят изложбата „Разгадаване" с творби на британски фотографи. През 2014 г. Джордж е куратор на изложбата Legacy в Side Gallery, Нюкасъл, а през 2022 г. Ванеса е куратор на изложбата на Джим Гроувър на Oxford Photography Festival.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис и Медийното партньорство на ВИЖ!

Съпътстваща програма:

13 май, 15:00 ч.: Тур в изложбата с Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу (в рамките на Европейска нощ на музеите).
1 – 4 юни: The Path as Destination - работилница с Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу в село Мандрица.
12 юни, 17:00 – 20:00 ч.: Библиотека Фотосинтезис | Фокус: фотокниги на Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу

 

◊ АВТОРИТЕ

Ванеса Уиншип е родена през 1960 г. в Бартън-ъпон-Хъмбър, Англия. Завършва специалност „Фотография и видео" в Polytechnic of Central London (Уестминстърския университет) през 1987 г. От 2005 г. е член на френската фотографска агенция VU'.
 
Нейни творби са показвани в редица музеи, галерии и фестивали като: фестивала Rencontres d'Arles, Франция; Националната портретна галерия, Лондон; Фондация Mapfre, Мадрид; Международния център по фотография (ICP), Ню Йорк; Фондация „Анри Картие-Бресон", Париж; Музея Кунстхал в Ротердам. През 2018 г. в Центъра Барбикан в Лондон е показана нейната първа голяма ретроспективна изложба паралелно с Доротея Ланг.
 
През 2011 г. тя става първата жена носителка на престижната награда „Анри Картие-Бресон". Печели две награди от конкурса World Press Photo през 1998 и 2008 г., наградата „Фотограф на годината" от Sony World Photography Awards през 2008 г., както и наградата Descubrimientos на фестивала PhotoEspaña през 2008 г. През 2018 г. е обявена за почетен член на Кралското фотографско общество.
 
Ванеса Уиншип е автор на 7 фотокниги, между които: Schwarzes Meer, 2007 г.; Sweet Nothings, 2008 г. и she dances on Jackson, 2013 г. Нейни фотографии са част от колекциите на: Музея Тейт Бритън, Лондон, Националната портретна галерия, Лондон; Държавната колекция за съвременна фотография от Американски Юг, САЩ; колекцията на Елтън Джон, фондацията Mapfre, Мадрид и фондацията "Анри Картие-Бресон", Париж.
 
Джордж Георгиу е роден през 1961 г. в Лондон в семейството на кипърски гърци. Завършва специалност „Фотография и видео" в Polytechnic of Central London (Уестминстърския университет) през 1987 г. През 1999 г. става част от фотографската агенция Panos Pictures със седалище в Лондон.
 
Работата му е показвана в множество фестивали и изложби по света, сред които престижната изложба New Photography в Музея на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк през 2011 г.; Международния център по фотография (ICP), Кунстхале Манхайм, Германия; фестивала Noorderlicht, Холандия; Athens Photo Festival, Гърция; Format Festival, Англия.
 
Джордж Георгиу е носител на две награди от конкурса World Press Photo през 2003 и 2005 г., наградата Pictures of the Year International през 2004 г. и The British Journal of Photography Project Prize през 2010 г.
 
Той е автор на три фотокниги – Fault Lines/Turkey/East/West, 2010 г. която е издадена последователно в Италия, Англия, Франция и Гърция, Last Stop, 2015 г. и Americans Parade, 2019 г., която е включена в краткия списък за наградата Aperture/Paris Photo Best Photo Book.
 
Работата му е публикувана в медии като: The New York Times, New Yorker, Newsweek, The Guardian, The Sunday Times, Financial Times, Geo, Stern, Le Monde и престижни фотогафски списания като The British Journal of Photography и Aperture. Негови фотографии са част от колекциите на МоМА в Ню Йорк и на Елтън Джон. 

 

Автор:
Галерия "Синтезис"
Публикация:
10.05.2023 г. 14:32
Етикети:
Галерия "Синтезис"изложбафотография
Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу
„Дългият път"
Посетено:
359
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36889-dalgiyat-pat-izlozhba-na-vanesa-uinship-i-dzhordzh-georgiu