Изложби

Избрани са участниците в V Международен Екслибрис Конкурс Варна

Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 14 юни 2023 г. в галерия "Ларго"

Избрани са участниците в V Международен Екслибрис Конкурс Варна

Избрани са участниците в V Международен Екслибрис Конкурс Варна

На 22 април 2023 станаха известни селектираните художници в петото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Желаещите да участват артисти имаха почти три месеца да се регистрират онлайн и да изпратят своите творби за селекция. Дългогодишен организатор на престижния международен конкурс е варненската галерия "Ларго", а от тази година съорганизатор на форума е Фондация за изкуство „Йордан Петков“.

До крайната дата 15 април 2023 се регистрираха 280 участници от 38 държави. За участие в селекцията бяха допуснати 251 графици от 36 държави. Петчленното жури в състав доц. Димо Колибаров – председател на журито, Юлиан Йорданов – артистичен директор на конкурса и членове Анна Тихонова, Димо Миланов и Нели Вълчева, избраха за участие в представителната изложба и каталога на конкурса 140 художници от 31 държави.

Тази година за първи път най-много са участниците от Полша – 27 автори. Това е изключителен комплимент за организаторите, тъй като полската графична школа е една от най-добрите в света, а в Полша се провеждат цели четири екслибрис конкурса -  в Малборк, в Гливице, в Гданск и в Остров Великополски. Форумът в Малборк е най-старият такъв конкурс в Европа. Логично, при такова сериозно участие, най-много са селектираните автори от Полша – 19 художници.

И в петото издание на конкурса зрителите ще могат да се насладят на творбите на едни от най-добрите имена в областта на малката графика и екслибриса в света. В залите на галерия "Ларго" ще видим най-новото от победителите от предишните издания на конкурса – Иван Русачек (Беларус), Веселин Дамянов - Вес (България) и Олег Денисенко (Украйна). Отново участват носителите на различни награди от варненския конкурс – Константин Калинович (Украйна), Шигеки Томура (Япония), Мартин Байенс (Белгия), Маурицио Шварцман (Аржентина), Лембит Ломус (Естония), Анна Трояновска (Полша), както и великолепните български артисти Петър Лазаров, Христо Найденов, Христо Керин, Десислав Гечев, Мая Чолакова и други. Тази година за първи път свои творби във Варна изпращат двама от най-награждаваните съвременни творци в областта на екслибриса – Карол Феликс от Словакия и Владимир Зуев от Русия.

 За определянето на наградите журито ще се събере в морската столица на 12 юни. Победителят в конкурса и наградените автори ще бъдат обявени официално по време на откриването на изложбата със селектираните творби на 14 юни 2023 г. в галерия "Ларго".

 

Международен Екслибрис Конкурс Варна се реализира с финансовата подкрепа на Фондация за изкуство „Йордан Петков“, галерия "Ларго" и Община Варна чрез Фонд Култура.

Повече информация за конкурса можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org, както и в сайта на галерия Ларго на www.largogallery.com.

https://www.largogallery.com/novini/138

 

 Нели Вълчева, Изпълнителен директор
Международен Екслибрис Конкурс Варна

Автор:
Публикация:
09.05.2023 г. 17:38
Посетено:
302
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36881-izbrani-sa-uchastnitsite-v-v-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna