Изложби

На Румен Лаптев. Възпоменателна изложба

Събитието е в рамките на „Седмица на Румен Лаптев“

На Румен Лаптев. Възпоменателна изложба

◊ ПОКАНА

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, департаменти „Дизайн“ и „Изящни изкуства“ канят на възпоменателна изложба на 10 май 2023 г. от 18.00 ч. на ул. „Г. С. Раковски“ №191Б. Предстоящата изложба е посветена на 10-годишнината, откакто доц. Румен Лаптев не е сред нас.

Куратори на изложбата са Съюза на българските художници, доц. Валентин Савчев, гл. ас. д-р Румен Кожухаров, Донка Павлова, директор на Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров“, алумни на Нов български университет.

Изложбата ще бъде открита от: проф. Станислав Памукчиев, член на управителния съвет и ръководител на секция „Живопис“ на СБХ, проф. Ивайло Мирчев, НХА, доц. д-р Калина Христова и доц. Валентин Савчев от НБУ.

Румен Лаптев е художник и преподавател, любим приятел на поколения. Води лекции по живопис в Нов български университет в периода от 1996 г. до 2013 г. Създава първият общообразователен курс OOK „Живопис за всички“, а впоследствие разработва и води и най-популярния GENB курс „Композиция във визуалните изкуства“.

През 1988 г. Румен Лаптев завършва живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ – понастоящем Национална художествена академия при проф. Петър Михайлов. През 1989 г. става член на Съюза на българските художници, а година по-късно и един от съоснователите на датиращата от началото на 90-те години Секция 13 на НХА, важна за прехода към съвременно изкуство и даващо място за изява на млади хора.
В периода 1992–2006 г. Лаптев е преподавател по изобразително изкуство в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. В творчеството на доц. Румен Лаптев можем да забележим освен живописните картини и множество пърформанси. Осъществява първия пърформанс в Нов български университет, посветен на борбата с вируса на ХИВ. Има участия в общи изложби и пленери в страната и в чужбина. Негови творби са собственост на Националната галерия – София, градските галерии в Пловдив, Сливен, Търговище, Габрово, Карлово, Смолян, Троян, Созопол, както и на частни колекции в България, Германия, Сърбия, Португалия, САЩ, Люксембург, Кувейт, Италия, Франция.

През 2018 г. екип от студенти и докторанти от департамент „Изящни изкуства“ създават 2 юбилейни изложби и каталог в памет на доц. Румен Лаптев, които са посветени и на 60-годишнината от неговото рождение. Съставител на сборника е Тодор Георгиев, който съвместно с Румен Кожухаров и Александра Велева и с всички останали алумни успяват да реализират събитията, издаването и разпространението на каталога „На Румен Лаптев“. В каталога има множество статии, мнения и споделена благодарност на именити наши художници, между които акад. Светлин Русев, проф. Ивайло Мирчев, проф. Станислав Памукчиев, проф. Димитър Чолаков, доц. Валентин Савчев, а също така и на множество негови студенти.

Съпътстващи събития в книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“:

13 май от 13:00 часа – Представяне на каталог „На Румен Лаптев“ с водещ Тодор Георгиев и модератор гл. ас. д-р Румен Кожухаров.

17 май от 14:30 часа – Семинар „Творчески резултат на доц. Румен Лаптев в живописта и методиката на преподаване в Нов български университет“ с водещи доц. Валентин Савчев и гл. ас. д-р Румен Кожухаров.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
09.05.2023 г. 10:15