Изложби

Лице в лице с Петер Поч

Проект, представящ изложби и лекции на художника Петер Поч в България

ЛИЦЕ В ЛИЦЕ С ПЕТЕР ПОЧ

По покана на Международното триенале на сценичния плакат в България пристига унгарският автор Петер Поч – един от най-известните съвременни плакатисти. Програмата му включва: две самостоятелни  изложби, демонстрации, отворени ателиета, срещи със студенти, ученици и с колеги.

Основен партньор, съмишленик и домакин на събитията е Националната художествена академия и нейният филиал в Бургас.

Експозициите представят две тематично групирани направления в изкуството на Петер Поч:

  • Социални плакати, 9 – 19 май 2023 г., зала тераса, Нов учебен корпус на НХА, София, ул. „Шипка“ №1.Откриване: 9 май, 18:00 часа
  • Плакати за културни събития, 11–31 май2023 г., НХА – Филиал Бургас, фоайе, Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас.Откриване: 11 май, 18:00 часа

Изложбите и присъствието на техния автор са повод за съпътстващи инициативи.

  • На 10 май Петер Поч ще се срещне с ученици и преподаватели от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив;
  • На 13 май 2023 г. в НХА (Нов учебен корпус, Ателие 004) Петер Поч ще бъде специален гост на Научно-приложна конференция „Психология и изкуство“, организирана от Катедра „Психология на изкуството, художествено образование и общоакадемични дисциплини“ към НХА.
  • Петер Поч дарява внушителна колекция от 135 плаката, представящи творчеството му от последните десетилетия, които постъпват във фонда на Международното триенале на сценичния плакат – София.

За изкуството на Петер Поч

Плакатите на Поч изразяват неговата творческа, политическа и социална позиция на художник, ангажиран с най-горещите теми на съвремието. Те създават неповторим диалог със зрителя и заживяват самостоятелен живот на художествени произведения отвъд конкретното си предназначение – живот, по-дълъг от продуктите или събитията, заради които са създадени. В плакатите си Поч развива една много лична и нетипична иконография, населена от зооморфни същества, животни, растения, птици и книги, очи и метрономи, знамена и капани за мишки, демони и мъченици, моливи и колесници, кръстове, знаци и много различни предмети. Скулптирани и ръчно оцветени, всички те се преливат, разменят си местата и се превръщат в мощни символи с цялостно въздействие и неповторима индивидуалност. Петер Поч е визуален драматург, който населява плакатите си с герои и драми, истории и символи.

Чрез своето изкуство авторът коментира сериозно и задълбочено социалната и особено политическата ситуация в Унгария и Източна Европа. За него плакатът е огледало на реалността и катализатор за промяна. Творбите му, фокусирани върху значими социални проблеми, са честни до крайност и безкомпромисни в своите образи-присъди.

Поч избира да се занимава с теми, които го подтикват да изрази личното си мнение и позиция. Техниката на остроумната, гротескна и понякога болезнена импровизация, която е част от характера му, се проявява в темите и изображенията му. Въпреки че използва широк набор от решения, той е майстор, чието творчество може да бъде безпогрешно разпознато и неслучайно е поставян сред най-влиятелните имена в света на съвременния световен плакат.

 

За автора

Петер Поч е роден на 14 септември 1950 г. в Печ, Унгария.

Дипломира се през 1971 г. като дизайнер на златни и сребърни изделия. От 1972 г. работи като графичен дизайнер, създавайки предимно културни и някои комерсиални плакати. След политическите промени, от 80-те години на XX век до днес, е автор на множество политически плакати.

Като свои духовни учители определя Хенрик Томашевски, Валдемар Швежи и Дьорд Конечни. Творбите му са представяни в най-авторитетните форуми за плакат по света (международни изложби, биеналета, триеналета) и са отличавани с престижни награди. Редовен участник е в международни кампании за плакати с покани: „Почит към Макс Понти“, „13 + Лотрек“, „Комуникация 2000“, „Унгарски милениум“, Toulouse Family, „Децата са ритъмът на света“, „Буквите на България – азбука на Европа“, Сараево 2014, „Чествай земята“ (дизайн x Тайпей). През 1991 г. създава собствено ателие; през 1997 г. получава унгарската награда за изкуство „Михали Мункачи“, а през 2008 г. основава Унгарската асоциация за самотата на плаката.

Организирал е повече от 50 самостоятелни изложби, носител е над 35 международни и унгарски награди и изнася лекции по цял свят. Редовно участва в Триеналето в София и е един от членовете на международното му жури, а със своето дарение от 135 плаката се превръща и в най-щедрия индивидуален дарител на неговия уникален фонд от образци на плакатното изкуство.

Гостуването на Петер Поч в България е подкрепено като проект от научната и художественотворческата дейност на НХА, част е от програмата „Плакатът – проекции и перспективи“, изпълнявана със съдействието на НФ „Култура“ от Международното триенале на сценичния плакат – София, което е включено в Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. Съмишленици на инициативата са Унгарския културен институт и фонд „Култура“ на Община Бургас.

______________

Допълнителна информация

Албена Спасова, 0888 90 14 14, albenasa1@abv.bg и https://poster.triennial.orbitel.bg/

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
05.05.2023 г. 00:59