Изложби

Група Answer 51 представя изложба-живопис "Said to be over / dead. Misconception of the perishable. Предречено да приключи / мъртво. Неразбиране на тленното"

4 май – 24 май 2023, СБХ, Шипка 6,

Група Answer 51 представя изложба-живопис "Said to be over / dead. Misconception of the perishable.  Предречено да приключи / мъртво. Неразбиране на тленното": 2
Група ANSWER 51, фотография Павел Коев, 2023

Група Answer 51 представя

изложба живопис

Said to be over / dead. Misconception of the perishable.

Предречено да приключи / мъртво. Неразбиране на тленното.

4 май – 24 май  2023

Откриване: 4 май (четвъртък) 2023, от 18:00 ч.
СБХ, Шипка 6, зала -1B - София

Автори: Константин Костов, Яна Стойчева, Трепка Петкова, Марта Райхел, Мая Стойкова, Тина Хамзе и Северина Енева

Големите теми принадлежат на никого и на всеки. Ако вярваме, че изкуството е изповед, а не проповед, то единственият случай, в който имаме правото да определим стойността на едно художествено произведение, е когато сетивата трудно ще ни подведат в нашия опит да открием на кое от двете сме публика. Изповедта няма общо с творческия ексхибиционизъм, с жестови и сюжетни „тавтологии”, защото не се нуждае от възхищение. Тя е свидетелство за живота във всичките му нюанси. Може би донякъде се заблуждаваме в опасенията си, че сме изгубили всякакви критерии, че „полюсите се изместват”, че вътрешният ни компас е в хаотично движение, че може да се говори за „мъртво изкуство”. Защото сетивата за всяко изкуство – душа и дух, разпознават безпогрешно дали искреността е основно качество на всяко споделено вглеждане в живота. Времето на надеждата като непрестанно очакване на външен спрямо нас процес, отминава. Надеждата за "по-добро време", за висота на критическата мисъл, за преоткриване на естетически норми в изкуството, за пораждане на нови художествени стойности, за достигане на следващо стъпало, не е достатъчна, защото съдържа форма на абдикация. Трудно е това упование да се приеме и като добродетел, защото тази надежда е слуга на желанието, което може да се зароди и в сенките на съзнанието, за разлика от вярата. Ние се раждаме и напускаме света с един завет – вяра в непреходния фин инструментариум на духа, „изваял” човешката ни същност.

След три проекта, сред които - We never think of the future, it comes soon enough / Никога не мислим за бъдещето, то идва достатъчно бързо, ЕU* Erotica universalis, EU*| Erotica Universalis VOL 2.0 Paintings & Drawings, художниците от група Answer 51 насочват вниманието към въпросите за тленността и метаморфозите на вътрешния свят.

Яна Стойчева

 ___________

За контакти:

0882 103 778 / Яна Стойчева

Mail: group.answer51@gmail.com

Fb: https://www.facebook.com/answer51/

Web: http://groupanswer51.wixsite.com/answer51

 

Автор:
Публикация:
04.05.2023 г. 15:31
Етикети:
Тина ХамзеМая СтойковаМарта РайхелТрепка ПетковаЯна СтойчеваКонстантин Костовизложба живописГрупа Answer 51
Северина Енева
Предречено да приключи / мъртво. Неразбиране на тленното
Посетено:
392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36859-grupa-answer-51-predstavya-izlozhba-zhivopis-said-to-be-over-dead-misconception-of-the-perishable-predrecheno-da-priklyuchi-martvo-nerazbirane-na-tlennoto