Изложби

Изложба на млади плакатисти от Националната художествена академия в Столичен куклен театър

Талантливите студенти представят проектите са за плакати на постановката на СКТ „Приключенията на Доктор Дулитъл“

Изложба на млади плакатисти от Националната художествена академия в Столичен куклен театър
Плакат на Яна Балтаджиева

На 6 май 2023 година, от 10.30 ч., във фоайето на Столичен куклен театър, ул. „Ген. Гурко“ 14, се открива изложба на театрални плакати за постановката на СКТ - „Приключенията на Доктор Дулитъл“, с режисьор Катя Петрова. Изложбата ще бъде открита непосредствено преди представлението на спектакъла и ще бъде във фоайето на театъра до края на м. юни 2023.

Плакатите са проектирани от студенти в III курс, специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА под ръководството на доц. д-р Георги Павлов.

Плакати представят осемнайсет автори:

Анатоли Илиев, Александра Вутова, Ина Везенкова, Катерина Калеина, Зорница Йовева, Виктория Димитрова, Илияна Такашманова, Яна Балтаджиева, Анна Марлакова, Николай Йонков, Стела Георгиева, Теодора Божилова, Мария Янушева, Вяра Пенева, Галя Иванова, Мерелин Алексова, Еердун Баолеген, Фен Чаюе.

Това е първият съвместен проект на Столичен куклен театър и НХА, в който театърът предоставя възможност на студентите да представят и изработят творчески проект за театрална постановка от репертоара на СКТ.

 „Всички проекти са интересни и креативни. Авторите са много талантливи и са уловили изключително точно идеята и  основните послания на спектакъла. Един от проектите избрахме за официален плакат на постановката и негов автор е Яна Балтаджиева. Благодаря сърдечно на всички, които се включиха в този проект и каня доц. Павлов и студентите му, да работим заедно и по предстоящи нови постановки на Столичен куклен театър, като силно се надявам да превърнем това партньорство в традиция!“-  споделя Иван Райков, Директор на СКТ.

„За моя радост студентите създадоха чудесни плакати - минималистични, много артистични и с различни послания.Това, което особено ме впечатли, е че бяха уловили стила и атмосферата на спектакъла и бяха го интерпретирали по свой начин! Благодаря от сърце на студентите и доц. Д-р Георги Павлов!“ - допълва Катя Петрова, режисьор на спектакъла.

Изложбата ще бъде открита непосредствено преди представлението на спектакъла, което е на 6 май, от 11.00 ч. и ще бъде във фоайето на театъра до края на м. юни т.г. Доц. Павлов, Катя Петрова и авторите на плакатите ще споделят на откриването повече за работата по проекта.

 

Автор:
Столичен куклен театър
Публикация:
05.05.2023 г. 12:53
Етикети:
Национална художествена академиястудентиКатя ПетроваСтоличен куклен театър
доц. д-р Георги Павлов
„Приключенията на Доктор Дулитъл“
изложба на театрални плакати
Посетено:
372
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36851-izlozhba-na-mladi-plakatisti-ot-natsionalnata-hudozhestvena-akademiya-v-stolichen-kuklen-teatar