Изложби

Изложба „Приспивни сирени“ на Кристина Атовска в КИЦ на РСМ в София

Фотографии от войната в Украйна

Изложба „Приспивни сирени“ на Кристина Атовска в КИЦ на РСМ в София

На 4 май (четвъртък) 2023 от 18:00 часа, в КИЦ на РСМ в София, ще бъде открита изложбата „Приспивни сирени" на македонската журналистка Кристина Атовска.

Изложбата е съставена от около 50 цветни фотографии, направени на военното огнище в Украйна през 2022 година. Фотографиите са от местата, където по време на тримесечния престой на Кристина Атовска, е сниман и пълнометражния документален филм със същото име, чийто трейлър ще бъде показан по време на откриването на изложбата.

Фотографиите са практически сцени от филма и са поставени съответно, както се развива действието във филма. В началото, фотографиите показват окупиран Киев, чрез освобождаването на житомирската автомагистрала и клането в Буча, до константно бомбардирания Харков и първата линия на огъня в региона Изюм. Цивилните и тяхното ежедневие са във фокуса на тези фотографии.

За филма „Приспивни сирени" Атовска досега има 8 награди от международни фестивали и над 12 селекции. Домашната премиера на филма беше на 27.02.2023, а световната на 21.04.2023 на фестивала в Палм Бийч, Флорида.

Кристина Атовска е родена на 21.12.1989 в Скопие. През 2011 завършила журналистика в правния факултет „Юстиниян Първи" в Скопие и оттогава се занимава с журналистика. Междувременно записва и магистратура, специалност Дипломация и международни отношения в Университета на Югоизточна Европа. След няколкогодишна работа в печатните медии, от 2014 влиза в мултимедийната журналистика, работейки в телевизия Сител, телевизия 24 и 1 ТВ. След закриването на телевизията, Атовска беше част от емисията Сутрешен брифинг на интернет телевизията Свободна ТВ и Свободен печат, за който известяваше от войната в Украйна, като единствения македонски журналист, който известява от военната зона. В момента е част от тима на водещите на емисията Трилинг на ТВ24.

Атовска е автор на Публикация озаглавена „Насоки за известяване от зона на въоръжен конфликт" изработена като част от проекта „Подкрепа на свободата на изразяване в медиите в Северна Македония" имплементиран от Съвета за Етика, а съфинансиран от Европейския Съюз.

Атовска е автор и режисьор на сериал от кратки документални филми свързани с КОВИД 19,  в сътрудничество с изследователската мрежа СКУП. В рамките на сериала, няколко епизоди бяха цялостно посветени на лицата със специални потребности, а същият беше излъчван от Македонската Радио Телевизия в периода от август 2020 до февруари 2021.

На 20.03.2023 Атовска беше наградена на „Годишните награди Никола Младенов 2022" и взе наградата за най-иновативен журналистически продукт за прилог от линията на фронта, озаглавен „Животът в рововете на първата военна линия" излъчен в Утрински Брифинг.

На 27.03.2023 Атовска получи награда - плакет за Особен принос в професионалната журналистика за известяването от Украйна, връчена от Сдружението на Журналистите на Македония.

 

Автор:
КИЦ на Р Северна Македония в София
Публикация:
04.05.2023 г. 11:27
Етикети:
войната в Украйнадокументален филмфотографияизложба
Кристина Атовска
Културно-информационен център на Р Северна Македония в София
Посетено:
215
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36849-izlozhba-prispivni-sireni-na-kristina-atovska-v-kits-na-rsm-v-sofiya