Изложби

"УТРО" - изложба живопис на Явора Петрова

9 – 25 май 2023, Галерия "Стубел"

"УТРО" - изложба живопис на Явора Петрова

 

Галерия "Стубел" представя

"УТРО"

Изложба живопис на Явора Петрова

9 – 25 май 2023

Вернисаж: 9 май, 17.00 – 20.00 часа

 Изберете само един господар – природата.   

 Рембранд           

На 9 май Явора Петрова открива своята трета изложба в галерия „Стубел“. Живописните платна в новата експозиция са обединени от темата за природата – природата като обект на съзерцание, като духовен лечител и неизчерпаем извор на щастие. За своето вдъхновение художничката споделя:

Природата със своите уникални форми и светлина ни прави щастливи. Сред природата ставаме по-смирени и по-добри.

През японските гравюри, импресионизма, до минимализма и абстрактния експресионизъм художникът се вглежда в природата, учи се от нея, полага я върху платното. С любов я създава отново.

Явора Петрова е родена през 1957 г. в София. Завършва специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ при проф. Христо Нейков и проф. Румен Скорчев (1983). Работи в областта на рисунката, графиката и живописта.

Неуморно творяща, търсеща, с изострено светоусещане тя претворява литературата – Яворов, Борис Христов, Чехов, Пабло Неруда (100 сонета 100 рисунки, Вишнева градина), китайската философия (Което искам…), иконописта и притчите (Денят на светеца), Учителя и Вдъхновителя (Уроците на Рембранд), незримите нишки между видимото и невидимото (Трохи от съня).

С годините Явора Петрова изгради свой свят. За да проникнем дълбоко в него, ни трябват два ключа. – „Единият ключ, този на развитата пластическа култура, ще ни помогне да оценим по достойнство качеството на нейните творби. Но без другия ключ ние пак ще се окажем пред затворени врати. Това е ключът на модерно чувстващата личност на XXI век.“ – Ружа Маринска

Творческата биография на Явора Петрова е впечатляваща – над 40 самостоятелни изложби, кураторски проекти (Нощницата, Персонализирани традиции), участия в колективни изложби у нас и в чужбина (Норвегия, Австрия, Словакия, Чехия, Словения, Унгария, Япония). Картините ѝ са притежание на частни колекции и графични кабинети на различни художествени училища. Цикъл от нейни графики присъства в Националната галерия в Осло, Норвегия. Носител е на редица награди, сред които голямата награда за графика на международния конкурс „Масимо Рамос“ в Испания през 1991.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.05.2023 г. 11:30
Посетено:
400
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36836-utro-izlozhba-zhivopis-na-yavora-petrova