Изложби

Музеят на НБУ отваря врати с интерактивна експозиция "Десетилетията на НБУ - идеи и личности"

Историята на Нов български университет в снимки, видеа и материални свидетелства

На 3 май отваря врати напълно обновеният музей на Нов български университет с интерактивната експозиция „Десетилетията на НБУ – идеи и личности“. Тя е посветена на историята на Нов български университет и проследява различни аспекти от пътя на университета чрез снимки, видеа и материални свидетелства, фокусирайки се върху ролята на личностите.

„Десетилетията на НБУ – идеи и личности“ разказва историята на Нов български университет - от гражданската идея за промяна във висшето образование в края на 80-те години на XX век до завършения образ на модерен европейски университет през третото десетилетие на XXI век. Експозицията представя личностите - основатели на НБУ и водещата роля на неговия създател - проф. Богдан Богданов.

Откроени са академичните постижения на университетските преподаватели и успехите на техните студенти. Специален акцент е поставен върху новите подходи на работа, прилагани от администрацията, както и върху материалния образ на постоянно променящия се университет - еволюцията на пространствата и превръщането на кампуса в среда, съчетаваща природа и култура, основани на принципите за достъпност и иновативност.

Експозицията разкрива и значимата роля на изкуството в НБУ като образователен процес, начин на живот и жива връзка между поколенията. Гостите на изложбата могат да се срещнат с разнообразни артефакти - костюми, награди, ръкописи и други веществени знаци, свързани с историята и настоящето на университета.

Интерактивната експозиция „30 години НБУ – идеи и личности“ се състои от 8 модула, които проследяват различни аспекти от пътя на университета чрез снимки, видеа и материални свидетелства, фокусирайки се върху ролята на личностите.

Модул „Гражданският университет“ проследява предисторията на НБУ през фокуса на гражданската инициатива за отстояване на академичната автономия от 1907-1908 г. и основаването на Дружеството за нов български университет през 1990 г., чиято цел е да работи за реформиране на българското висше образование.

На 18 септември 1991 г. Дружеството получава статут на университет от Великото народно събрание с името Нов български университет (ДВ, бр. 80/ 1991).

Модул „Администрацията“ представя разказите на дългогодишни служители на НБУ.

В модул „Първите“ учредители на НБУ споделят своите спомени  и визии за изграждането на институцията. Това са разкази за постоянното движение на Нов български университет към утвърждаване на иновациите и свободата във висшето образование.

Модул „Проф. Богдан Богданов – Основателят“ разказва за основната фигура сред създателите на НБУ. Проф. Богдан Богданов е класически филолог, който в последните десетилетия на живота си се обърна към най-разнообразни теми и проблеми на науката, образованието и обществото. Делото на неговия живот е построяването на нов университет.

Модул „Пространствата“  представя най-модерната и непрестанно развиваща се университетска материална среда в България с акцент върху Библиотеката на НБУ, отличена с множество престижни награди.

Модулите „Преподавателите“  и „Студентите“ разказват за всекидневието и празниците на преподавателите и студентите в НБУ и представят техни постижения и отличия, с които се открояват в академичния и културния живот на България.

 

Специален Артъгъл показва НБУ като европейски и световен център на образованието по музика и театрално изкуство. В него могат да бъдат чути записи с изпълнения на  Райна Кабаиванска, на виртуозите Милчо Левиев и Людмил Ангелов.

На специални сензорни дисплеи поредица от видеоматериали представя съответния модул.

 

С тази изложба авторите на експозицията: гл. ас. д-р Методи Методиев – ръководител на Музей на НБУ, Ели Тодорова – специалист към Музей на НБУ и Иван Звънчаров –Университетски архив на НБУ, поставят началото на поредица от разкази за живота и историята на Нов български университет и продължават  традицията на първия в страната Учебен музей на НБУ, създаден през 2010 г.

 

Дизайн на експозицията: Ивоформ

Дизайн на рекламните материали: гл. ас. д-р Софрони Върбев

 

Откриване: 3 май 2023 г., 16:30 ч.

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
01.05.2023 г. 17:27
Етикети:
историяизложбаНов български университетмузейНБУ
„Десетилетията на НБУ – идеи и личности“
Посетено:
388
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36832-muzeyat-na-nbu-otvarya-vrati-s-interaktivna-ekspozitsiya-desetiletiyata-na-nbu-idei-i-lichnosti