Изложби

"Апории" - изложба на Йожеф Ташнади

4 май – 25 юни 2023, Национална галерия / САМСИ

"Апории" - изложба на Йожеф Ташнади: 1
Йожеф Ташнади, La Primavera, 2011, инсталация
"Апории" - изложба на Йожеф Ташнади: 2
Йожеф Ташнади, Desert Inn, 2011, инсталация

◊ ИЗЛОЖБАТА

Национална галерия / Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство,
Институт Лист – Унгарски културен институт София
и
Център за модерно и съвременно изкуство MODEM, Дебрецен (Унгария)
представят

Йожеф Ташнади: "Апории"

Куратор: д-р Саболч Шюли-Закар

4 май – 25 юни 2023, САМСИ, бул. „Черни връх“ №2

 

„Не можеш да констатираш или да определиш що е то изкуство… можеш само да го усетиш.“
Йожеф Ташнади

Изложбата на Йожеф Ташнади показва инсталации, интервенции и експериментални дигитални творби, изготвени след 2010, допълнени с по-ранни рисунки. Лиричните инсталации със собствено звучене, както и интелектуалните и чувствителни опоетизирани предмети, които рефлектират един върху друг, дават възможност за асоциативност и им придават допълнително значение.

Вариант на експозицията е представен през 2022 г. в Центъра за модерно и съвременно изкуство MODEM, Дебрецен.

Творческата дейност на Ташнади се разпростира върху различни художествени дисциплини и жанрове. Текстовете, рисунките, дигиталните експерименти, инсталациите и интервенциите му обаче са част от едно изключително кохерентно, органично цяло. Поетични, творчески аспекти на дълбоко преживян опит. Ташнади търси вдъхновението си не в рамките на, а извън изкуството. Открива неща, които спонтанно се свързват с такива метасъдържания като надеждата, паметта, смъртта, невъзможността за споделяне, парадокса, мястото, пространството и времето, присъствието или отсъствието на такова.

В същото време той изследва и връзката между технологиите и изкуството.  Във фокуса на творбите си от последните години поставя връзката между човек и машина, взаимоотношенията между технологиите, метафоричното виждане и поетичното мислене.

С помощта на хибридни съвременни творчески средства определя за теми важни въпроси, в които са тясно свързани (научното) проучване, (художествената) преработка/рефлексия и необходимостта от поетичен синтез.

Йожеф Ташнади (1960) е художник и визуален артист. Работи и живее в Будапеща. Преподава в Университета по изкуствата „Мохоли-Над“ (МОМЕ). Завършил е архитектура, графика и живопис. През 1990-те създава инсталации и утопични проекти. В творбите си анализира вариантите на невидимите и възможните изображения, на времето и на абстрактните понятия, връзките между противоречивостта и визуалността. В края на хилядолетието започва продължила близо 10 години творческа стачка. Паралелно с това изследва отношенията между информатиката и изкуството, нематериалните аспекти на изкуството. През последното десетилетие интересите му са насочени към мултимедийните инсталации и изкуството на интервенцията. Често твори в чужбина.

Ташнади се фокусира върху асоциации и визуално генерирани истории. Неговите инсталации, интервенции и генеративни дигитални експерименти са визуални есета,  които се пренаписват в истории, разкази в текст и в които се разгръщат богати, пищни, свободни полета за интерпретация и асоциации.

 

Автор:
Национална галерия
Публикация:
03.05.2023 г. 20:31
Етикети:
изложбасъвременно изкуство
д-р Саболч Шюли-Закар
"Апории"
Йожеф Ташнади
Център за модерно и съвременно изкуство MODEM
Институт Лист – Унгарски културен институт София
Национална галерия / САМСИ
Посетено:
346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36823-aporii-izlozhba-na-yozhef-tashnadi