Изложби

"ЗОНАТА" - Изложба на Мария Ландова

Проектът е инспириран от творчеството на поета Георги Рупчев

"ЗОНАТА" - Изложба на Мария Ландова

 

Продуцентска компания "Прожектор" представя в галерия Depoo (ул. "Врабча" 12, София) изложба „ЗОНАТА“ с автор Мария Ландова, в рамките на проекта „Инстинкт за неприспособимост", инспириран от творчеството на поета Георги Рупчев (1957-2001).

2 – 6 май, 2023 г. Откриване: 2 май (вторник) от 18 до 20 часа.

„ЗОНАТА“ е стихотворение на Георги Рупчев, породено и надскачащо конкретното събитие – разрушителното земетресение в Стражица на 7 декември 1986, когато са разрушени напълно или частично 15 000 сгради, а 2 500 семейства губят близки, дом и поминък.

Днес живеем, потънали в същото безпокойство и страх, защото е все по-актуален стихът на Рупчев „не ни иска земята, земята ни пъди“. Защото Земята е разтърсена от суетата и безразсъдството на своите наематели. Земетресенията, наводненията, ураганите, сушата, пандемиите – всички природни катаклизми, заедно с политическите и социалните трусове, чиито крайни прояви са бедността и войната, все по-силно и осезателно ни „тресат“ и все повече ни затварят в зоната на безнадеждност, безпомощност и отчаяние. В зоната на душевното опустошение.

ЗОНАТА е метафора – мощно визуално изведена във филма „Сталкер“ на Андрей Тарковски, в съзаклятие с литературата на братя Стругацки. Зоната е омагьосаното място – образ на лагера на всяко деспотично общество, агресията и изолацията в световното гето. В началото на технологичното хилядолетие, в епохата на хибридна и напълно реална война, последните хора от миналата епоха са объркани и уморени. Те се опитват да избягат от непреодолимите проблеми – своите и на обществото. Но, където и да отидат, остават в плен на страхове, предразсъдъци и деформации – в собствената си сеизмична Зона.

Изложбата „ЗОНАТА“ с автор Мария Ландова е реализирана със съдействието на Анжела Минкова, Мина Златева, Никола Енев, Калин Николов. Тя е част от проекта на продуцентска компания „Прожектор“ „Инстинкт за неприспособимост", който включва серия събития с цел да популяризират поезията на Георги Рупчев. За няколко дни ще трансформираме пространството на галерия Depoo в зоната на Георги Рупчев – място за общуване между хора, за които неговата поезия е неотменима във времето ценност.

Проектът „Инстинкт за неприспособимост" се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации 2022.

През 2023 г. дейността на „Прожектор“, която включва създаване на филми, сценични произведения, организиране на изложби, майсторски класове, конкурси и други артистични прояви, е подкрепена от Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.04.2023 г. 15:27
Етикети:
Георги РупчевМария Ландоваизложбапроектгалерия Depoo
"Зоната"
„Инстинкт за неприспособимост"
Продуцентска компания "Прожектор"
Посетено:
663
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36809-zonata-izlozhba-na-mariya-landova