Изложби

"Тук и Там" – изложба живопис на Валери Ценов

27 април – 18 май 2023, Арт Галерия "Ларго" - Варна

"Тук и Там" – изложба живопис на Валери Ценов: 2
Валери Ценов. "Устрем"
"Тук и Там" – изложба живопис на Валери Ценов: 3
Валери Ценов. "Паралелни светове"

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

„Тук и Там“

Изложба живопис на Валери Ценов

27 април – 18 май 2023

Откриване – четвъртък, 27 април 2023 г., 18:30 часа 

Своята осма самостоятелна изложба във Варна и в галерия "Ларго" открива в четвъртък, 27 април 2023 пловдивският художник Валери Ценов. Експозицията се нарича „Тук и Там” и за нея носителят на специалния приз „Художник на десетилетието на галерия "Ларго" 2008 – 2018“ е подготвил над 20 нови творби.

Цикъл „Антични морета“, цикъл „Морски легенди“, цикъл „Аргонавтика“, цикъл „Тилилея“ – една след друга се редят като бисери в огърлица картините на пловдивския магьосник. Различни теми, различни светове, различни времеви пластове – едно послание. Посланието е, че винаги най-важните неща са едни и същи и „Тук и Там“. Любовта, хармонията с природата, светлината на духа, полетът на мечтите – те са едни и същи независимо дали сме тук, у дома или там – в непознати места и страни. Заглавието на експозицията позволява редица тълкувания и интерпретации както на картините, така и на идеите на художника, които са закодирани в тях. Тук и Там могат да бъдат тълкувани като нашата земя, нашето обиталище и обиталището на другите. Защо да не го изтълкуваме като Тук – земното и Там – света на духовното. Защо не Тук да е реалното, а Там да е света на приказното. А може би Тук е съвремието, а Там е времето на античността, отминалите други времена и епохи. А дали пък Тук не са днешните земи на Родопа планина, на приказни брегове на Черно море, а Там да са изчезналите морски брегове на Атлантида и морските дълбини, в които са плували митичните Хипокампи?

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 27 април от 18:30 часа в галерия "Ларго" във Варна, ул. "Хан Крум" № 8, а изложбата продължава до 18 май.

Повече снимки на творбите на Валери Ценов ще можете да видите в сайта на галерията на www.largogallery.com.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. Учи живопис в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. Ценов е чест гост във френските изложбени салони. За него френското списание за култура “UNIVERS DES ARTS” пише: “...творец, застанал извън общоприетото, който отказва да създава повърхностно изкуство. Той защитава изначалната роля на художника – да бъде посланик, мост, свързващ световете, хората, идеите, духовното и материалното... За тези, които могат да разшифроват неговата символика, картините му са истински книги на Живота...”.

От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 60 самостоятелни изложби в България, Германия, САЩ,  Швейцария, Франция, Испания и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Носител е на приза “Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Арт Галерия "Ларго“. Живее и работи в Пловдив.

 

Автор:
Нели Вълчева
Публикация:
26.04.2023 г. 12:29
Посетено:
473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36804-tuk-i-tam-izlozhba-zhivopis-na-valeri-tsenov