Изложби

„Другаде“ - изложба живопис на Лариса Илиева

25 април - 5 май 2023 г., Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

„Другаде“ - изложба живопис на Лариса Илиева: 2
Слънце в дъжда
„Другаде“ - изложба живопис на Лариса Илиева: 3
Адам и Ева

◊ ПОКАНА

Лариса Илиева представя своята авторска изложба „Другаде“
в Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5

Лариса Илиева има удоволствието да Ви покани на своята авторска изложба „Другаде“, която ще бъде открита във Vivacom Art Hall Oborishte 5 на 25.04.2023 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на Галерията. Експозицията ще представи на любители и колекционери около 30 живописни платна, част от тях специално създадени за изложбата, и подбрани към тях произведения от предишни периоди, непознати на публиката в София до сега. 

Ето какво споделя Лaриса Илиева за творбите от изложбата:

Заглавието на изложбата “Другаде“ загатва за моя вътрешен свят, в който се намирам живописвайки, където моето “аз” намира себе си и се пресича с битието върху създаденото от мен визуално поле. В него цари хаосът, който с помощта на въображението ще роди един друг, измислен свят. Това е и моето убежище сред ярките цветове, фриволните жестове на четката и противопоставянето им с черните линии.

Избира абстракцията, като самопровокация и освобождаване на цветовете и формите от класическото им възприятие, но на моменти изпитва нуждата да внася човешко присъствие, уравновесяващо магмата от тонове. Тогава използва различни цитати от историята на изкуството, библейски образи, спомени или препратки от настоящето. Такава картини, които са част от „Другаде“: “Адам и Ева “, “Съвременна Мадона”, “Сън в лятна нощ”, “ Завръщане в Живерни”, “Източен портрет”, в които се отразяват вълненията от проблемите на днешния ден и желанието за уединение, обръщайки поглед назад.

Техниката й е повлияна от класическата европейска живопис, но се чувства и влияние от Сецесиона и японската гравюра, които се преплитат с използването на съвременни материали като цветните маркери. Обича да комбинира интензивни цветове с графични ритми изпълнени с черен китайски туш и да добавя различни щтрихи и текстури върху платното. Така се получава пачуърк от повърхности с богатство на трептене и светлинни отблясъци. 

Лариса Илиева е художничка на свободна практика, която живее и работи в Париж, Франция. През 1996 г. завършва Факултета по изобразителни изкуства към Университета “Св. св. Кирил и Методий” във В. Търново, със специалност живопис в класа на проф. Н. Русчуклиев. След 2009 г. Лариса разделя творческата си работа и живот между Париж (Франция) и България. Авторката има повече от 20 самостоятелни изложби в България, Франция, Люксембург, САЩ и участва в множество международни групови изложби. От 2012 г. участва в артистичен тандем със съпруга си - художника Николай Панайотов и досега имат реализирани 7 съвместни изложби в България, Франция и САЩ. През 2008 г. те създават “Бялото училище”, център за съвременно изкуство в с. Стоките, Севлиевско, където творят и организират част от своите артистични прояви.

Интересът към природата, нейната изменчивост и красота също са налице още в ранното творчество на авторката. Тази тема отново е застъпена в картини като “Непознат свят”, “ Слънчева алея, “ Тих следобед в Трианон”, разкривайки любовта й към растенията, а също и за влиянието й от импресионизма и постимпресионизма, и от художници като Дейвид Хокни, Фрида Кало и Джорджия О’Кийф.

Идеята за слънцето като символ на живота присъства в серия от платна с наименования: “Слънце в дъжда”, “ Изгряващо слънце”, “Светлина в градината”, които с интензивният си колорит, създават тържество на несъвършените форми. Сурови и изпълнени с живот те сякаш разкриват мечтата й за ново преродено пространство, в което главно място заема  флората и фауната.

Изложбата може да бъде разгледана в периода 25 април до 5 май 2023 г. в Салонната зала на Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 с вход свободен.

Следете ни и във  и на  vivacomoborishte5.com, където може да откриете актуална информация.

 

Автор:
Гергана Иванова
Публикация:
25.04.2023 г. 11:24
Етикети:
Посетено:
513
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36801-drugade-izlozhba-zhivopis-na-larisa-ilieva