Изложби

По следите на творческото безсилие от „Кристал“ до documenta

Димитър Шопов, Алина Папазова, Александра Ласкова и Вълко Чобанов представят свои обекти, рисунки, инсталации, видео, живопис и бордова игра в галерията на Гьоте-институт

◊ ИЗЛОЖБАТА

"Творческо безсилие"

25 април - 18 май 2023 г.

Откриване: 25 април, вторник, 18:30 ч.

Гьоте-институт България
ул. „Будапеща“ 1, София

Гьоте-институт България отправя покана за следващата изложба в своята галерия, която цели перформативно да изследва творческото безсилие като естествен интеграл от света на съвременното изкуство. Откриването на 25 април, вторник, от 18:30 часа, ще провокира посетителите да влязат в обувките на българския визуален артист, тръгнал по пътя на изграждане на своето творческо CV.

В края на януари тази година Димитър Шопов, Алина Папазова, Александра Ласкова и Вълко Чобанов заминават на пленер в черноморското село Варвара. Тръгват натам без конкретни идеи, художествени материали и с нула очаквания. На място ги посреща Витка, домакинята на къщата за гости, която очаква да срещне „нормални“ художници с четки и бои. Вместо това получава закачлив отговор, че са концептуални артисти.

Скоро след пристигането си четиримата усещат невидимото присъствие на творческото безсилие. То ги води за ръка през обезлюдените заливи, улици, просторни поляни и споделя с тях самотните видения, на които стават свидетели, докато наблюдават преминаването на Зелената комета C/2022 E3 покрай Земята. И всичко това насред мъртвото очарование на зимното море.

Неусетно четиримата вече са започнали да си общуват с „духа“ на творческото безсилие. За комуникация си с него не използват класическата дъска за спиритически сеанс, а измислят бордова игра с многозначителното име „От „Кристал“ до documenta“. Със своя иронично-саркастичен подход играта показва пътя на съвременния, локален артист през познати градски паркове, галерии, институции и общуването със съвсем реални хора в името на едно успешно творческо CV.

Четиримата художници ще демонстрират перформативно играта по време на откриването на 25-и април в Гьоте-институт, като впоследствие тя ще остане в галерията и ще може да бъде играна от посетителите на изложбата. За победителите дори са предвидени награди – ръчно изработени ключодържатели, направени с намерени на плажа материали.

В настоящата изложба виждаме също така резултатите от тяхната борба, в чийто саундтрак е включен и един от хитовете на бандата All Saints, както се забелязва от едно от морските им видеа. В крайна сметка четиримата оставят след себе си и други доказателства за тяхното честно и почти детско общуване с времето – морски обекти, рисунки, инсталации, видео. Когато се връщат у дома, четиримата все пак решават да нарисуват и по едно живописно платно – по съвет на Витка.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АРТИСТИТЕ

Димитър Шопов работи в широк спектър от дисциплини, обхващащи визуални изкуства, кино, театър и литература. Той e посветил десет години на изследвания върху живота и творчеството на българския художник Милош Гавазов, проект, за който бе номиниран за наградата "Руф". Изследванията му завършват през 2012 г. с публикуването на книга-албум, който спечели наградата "Южна пролет" за литература, която изведе Газанов от анонимност. Милош Гавазо е измислен герой, изобретен от художника, който приема това име като свой собствен псевдоним. Той е основател на Следдипломното училище за невежество и автор на легендарната творба "Молотов коктейл".

Алина Папазова работи в областта на керамиката и илюстрацията, като експериментира с много други артистични медии. В изкуството ѝ са включени митологични елементи, символно повлияни от различни култури, преобразени по хумористичен начин. Поставяйки себе си и настоящи социални проблеми в контекста на техния свят, който е диаметрално противоположен на съвременния живот, тя създава процес на интегриране на някои от основните им учения в собствената си култура.

Александра Ласкова е мултидисциплинарен артист, който, експериментирайки с различни техники, изследва и документира допирните точки между съкровения ни интимен свят и този, който делим като общество. Към колажирането, фотографските и текстилни техники, в работата си използва и The Polaroid Lab, технология, която прави възможно съчетанието на моментната фотография с дигитална намеса върху изображенията и видео арт.

Вълко Чобанов е визуален артист, работещ с изразните средства на живописта, видео арта, пърформанса и дигиталното изкуство. Завършил е Сценография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив и Дигитални изкуства в Националната художествена академия - София.

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт
Публикация:
24.04.2023 г. 15:22
Посетено:
464
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36794-po-sledite-na-tvorcheskoto-bezsilie-ot-kristal-do-documenta