Изложби

Изложба на Радостин Дамасков в Градската художествена галерия - Варна

„По вълните IV‘‘ е проект скулптура и рисунка на вдъхновения от морето бургаски художник


Изложба на бургаския скулптор Радостин Дамасков гостува от 21 април до 14 май в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна. Откриването е на 21 април от 18:00 ч. на ул. “Л. Каравелов” 1.

С посвещение на морето е колекцията скулптури и рисунки под мотото „По вълните IV‘‘. “Това пълно издание допълва един неотдавна реализиран проект „Процесът „Синьо“ - споделя авторът, - иновативен авторски проект, който създадохме съвместно със Златина Дамаскова. Той включва релефи от гипс, заснемане и дигитална обработка, изграждане на четири скулптурни обекта, реализацията им в материал и дигитален печат. „Процесът „Синьо“ е отворен както за зрителя, така и за авторите, защото може да бъде винаги допълнен. „Синьото“ е процес, защото продължава” - обобщава художникът.

Проф. Михаил Неделчев казва, че Радостин Дамасков е “пленен завинаги от морето артист” и пише за неговия проект:

„Всички знаем: маринистиката е една от най-трудните тематични насоки в изобразителните изкуства. Но морето така силно ни привлича, омагьосва ни, че хиляди и хиляди художници навсякъде по света отново и отново му се посвещават. И сякаш е вече невъзможно да намериш оригинални подходи, да кажеш нова дума чрез изкуството си. Но това знание не е възпряло Радостин Дамасков - този водещ скулптор на непрекъснато взрения в морето прекрасен с артистичната си атмосфера град Бургас. Неговото творчество е изцяло посветено на менящите се миг след миг светове на морето. Нещо повече: при него морето не е съзерцавано от брега. Подобно на морето в редица стихотворения на големия Христо Фотев, в скулптурите, рисунките, картините и миниатюрите на Дамасков сме потопени в морската стихия. Удивително е да наблюдаваме как различните визии за морето преминават трансформирани от една жанрова форма в друга, как създават единството на това многообразно творчество.”

Радостин Дамасков е роден през 1957 г. в Бургас. Завършва скулптура през 1982. От 1987 е член на Съюза на българските художници. Работи в областта на малката пластика и монументалните форми. Живее и работи в Бургас.

Участник е в много изложби в България и чужбина, както и в интернационални симпозиуми по скулптура. Някои от тях са:

. 1987 - Международен симпозиум по скулптура в камък - Бургас,
. 1988 - Международен симпозиум по скулптура в дърво  - Ясна Поляна,
. 1989 - Девето Международно биенале по малка пластика - Будапеща,
. 1997 - Международна изложба - Равена,
. 1998 - Международен симпозиум по скулптура в камък - Грузия,
. 1999 - Международен симпозиум по скулптура в камък - Армения,
. 2000 - Международен симпозиум по скулптура в дърво  - Ясна Поляна,
. 2009, 2010, 2011 - Международен пленер – Русалка,
. 2014, 2016 - Международен пленер „Вратите на Разлог“,
. 2010 - Международен симпозиум по скулптура в камък - Бургас,
. 2010 - печели национален конкурс и реализира паметник на поетесата Петя Дубарова,
. 2011 - създава първия нулев километър в България, намиращ се в Бургас,
. 2020 - 2022 - печели национален конкурс и реализира паметник на най-големия дарител в България Александър Георгиев – Коджакафалията, намиращ се в Бургас.

За своите скулптури в камък и бронз получава дипломи от Министерствата на културата в Унгария, Грузия и Армения, както и почетния знак на град Бургас. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на П. Людвиг както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.
www.behance.net/radostin_damaskov

Откриването на изложбата е на 21 април, петък, от 18:00 ч..
Експозицията ще остане в Градската художествена галерия на Варна на ул. “Л. Каравелов” 1 до 14 май 2023.


Снимки личен архив

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна
http://varnacityartгallery.com

 

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
19.04.2023 г. 16:30
Посетено:
423
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36763-izlozhba-na-radostin-damaskov-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna