Изложби

“Земята” - изложба живопис на Спас Спасов

13 април - 13 май 2023, Художествен музей “Георги Велчев” - Варна

Спас Спасов с изложба “Земята” в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна

Живопис от последните две години показва варненският художник, вдъхновен от силата на природата. Етно елементи от различни култури са включени в неговите абстрактни асоциативни композиции.

Откриването е на 13 април от 18:00 ч. на ул. “Радко Димитриев” 8.

 От 13 април до 13 май Художественият музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, представя изложба живопис на Спас Спасов. Варненският художник е събрал за тази експозиция свои произведения живопис, създадени в последните две години и обединени около темата за Земята. Творбите в изложбата са абстрактни асоциативни композиции, изпълнени предимно с акварел, гваш и моливи.

Приятно съвпадение е, че Денят на Земята - 22 април - е в рамките на изложбата и за автора това е още една възможност да отбележи своята посветеност на идеята за опазването на нашата планета и нейната красота.

Замисъла на изложбата “Земята” Спас Спасов споделя пред Нина Локмаджиева:

“Вълнува ме отдавна темата за развитието на нашата планета, за това накъде отива тя. Имам мои си представи за различни места от нея, за разни държави, които пресъздавам със закодирани мотиви от фолклора. Включил съм в композициите етно елементи от различни континенти и култури, от Африка, Азия, Европа. Музиката за мен също е част от представата ми за Земята, привлича ме скандинавската музика, затова имам и такова заглавие “Северна музика”. Но я има и магията на Индия, на джунглата, на пустинята. Вглеждам се и в символни предмети като ритоните, и в мистиката на ритуала. Натурата и нейното обживяване ме вълнуват, но в моите работи я пресъздавам, без да изобразявам човека. Това ми стига. То е и моето послание към хората, които ще видят изложбата - един призив за опазване и красота.”

Спас Спасов е роден 1959 г. в Шумен, от петгодишен живее във Варна. Завършва ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” със специалност “Графика” през 1987 г. Работи в областта на живописта. Има участия в колективни изложби в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, в Художествения музей “Георги Велчев”, както и две самостоятелни изложби във Варна - в Художествения музей “Георги Велчев” и в галерия “ЮКА”.

Откриването е на 13 април от 18:00 в Художествения музей „Георги Велчев“.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 - 18:00 ч.


Снимки: Художествен музей „Георги Велчев“
http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
12.04.2023 г. 14:39
Посетено:
385
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36735-zemyata-izlozhba-zhivopis-na-spas-spasov