Изложби

НБУ представя художествени произведения от семейната колекция на д-р Анастасия Мозер

Изложба в Галерия “УниАрт”

НБУ представя художествени произведения от семейната колекция на д-р Анастасия Мозер

НБУ представя художествени произведения от семейната колекция на д-р Анастасия Мозер

През октомври 2021 г. Нов български университет прие от д-р Анастасия Мозер, дългогодишен член на Настоятелството на Университета, щедро дарение от 30 художествени произведения от семейната ѝ колекция. Произведенията са заведени към колекциите на Галерия “УниАрт” като Дарение “Мозер”. Същевременно, 895 тома са дарение за Библиотеката на НБУ като “Лична библиотека на Анастасия и Чарлз Мозер”. Дарението на д-р Мозер е пример за филантропия и облагодетелства пряко студентите, преподавателите и административния състав на Нов български университет.

Дарението включва образци от български и международни автори, сред които са Васил Иванов, Атанас Тасев, Тодор Хаджиниколов, Христо Христов-Йошката, Димитър Киров-ДиКиро, Eugene S. Norton, Юрий Бурджелян.

За да отбележи събитието, екипът на Галерия „УниАрт“ представя от 3 до 26 април 2023 г. изложба на избрана част от произведенията, с която ще отбележи и Великденските празници.

Официалното откриване ще се състои на 12 април в 15:00 ч.

По време на събитието ще бъде връчена и стипендията за постижения в изучаването на политически науки и гражданска доблест от Фонд „Чарлз Мозер“.

През 2007 г., при откриването на академичната година на Нов български университет, д-р Анастасия Мозер обявява създаването на Фонд „Чарлз Мозер“.  От тогава до днес фондът е подкрепил 28 млади политолози от различни програми на департамент „Политически науки“ на НБУ.

Кандидатстването за стипендиите е ежегодно, през септември, като студентите следва да се обучават в бакалавърска, магистърска или докторска програма на департамент „Политически науки“, да имат отличен успех и активна гражданска и университетска ангажираност (участие в студентски, граждански, неправителствени организации и инициативи). Класирането се осъществява след интервю с кандидатите от комисия с председател – г-жа Анастасия Мозер и членове: зам.-ректор по  научноизследователската и международна дейност, ръководител на департамент „Политически науки“ и двама преподаватели от департамента.

Първият лауреат на фонда в момента е ръководител на департамент „Политически науки“ – гл. ас. д-р Евелина Стайкова.

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
11.04.2023 г. 16:28
Етикети:
дарениеизложбаНов български университетНБУ
фонд „Чарлз Мозер“
Галерия “УниАрт”
д-р Анастасия Мозер
Посетено:
423
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36732-nbu-predstavya-hudozhestveni-proizvedeniya-ot-semeynata-kolektsiya-na-d-r-anastasiya-mozer