Изложби

"Шкафът на колекционера" - Изложба на Веселин Дамянов - Вес, Траяна Панайотова и Явор Боянов

8 – 15 април 2023, Cryptid Art Space - София

"Шкафът на колекционера" - Изложба на Веселин Дамянов - Вес, Траяна Панайотова и Явор Боянов

◊ ПОКАНА

"Шкафът на колекционера"

Изложба на Веселин Дамянов – Вес, Траяна Панайотова и Явор Боянов

„Шкафът на колекционера" е кураторски проект на скулптора Николай Маринов, обединяващ 105 визуални артисти около идеята да преобразят шкаф с размери 135 х 197 х 40 см.        

Всеки участник в проекта „оставя отпечатък" в своя уникален стил върху едно от 105-те чекмеджета на шкафа.

От 8 до 15 април в Cryptid Art Space (гр. София, ул. "Димитър Трайкович" 1) ще можете да видите на живо чекмеджетата на трима автори: Веселин Дамянов – Вес, Траяна Панайотова и Явор Боянов.


Николай Маринов за проекта:

„Идеята за проекта „Шкафа на колекционера" се появи спонтанно и беше инспирирана от физическият шкаф. В един зимен следобед излязох пред ателието ми и шкафът ме „чакаше " пред вратата. Стоеше там целият обвит с прах и ненужен никому. Група работници го бяха изнесли от едно помещение, което се преустройваше, и за шкафа и другите вещи там вече нямаше място.

Аз го гледах и си мислех „Къде отива това съкровище, което години наред е служило вярно"? Веднага ми се прииска да е мой, не можех да допусна и да гледам как бързо го разглобяват и унищожават... Направих многократни опити да преговарям с тях, докато не ги убедих и така скоро шкафът се озова в моето ателие. Аз го гледах цял следобед – поглъщах миризмата му, попивах красотата му, толкова практичен, толкова балансиран, но вече ненужен. Как можех да накарам нещо толкова функционално да получи нужното признание и красота?

Тогава ми дойде идеята как този шкаф може отново да служи и да бъде дом за много красота и как много артисти ще видят, това което виждам аз, и ще повярват. Исках да докажа, че това е само претекст към популяризирането и способността ни да придаваме истинска стойност на всичко, а не просто да представим рециклирането на една стара вещ.

Така в ума ми започна да се развива идеята да инициирам кураторски проект със 105 художника, които да творят по частите от чекмеджетата на шкафа. Постепенно идеята ми еволюираше. В началото мислех как този шкаф ще бъде „платното" на десетки различни като стил творци, които обаче ще се обединят около тази идея. После започнах да мисля и за посоката на реализация, как постепенно ще се опитаме да направим този проект публичен и как да бъде полезен за участниците и обществото. "

Cryptid Art Space е пространство, съсредоточено върху представянето на алтернативни и експериментални творци. 

Автор:
Cryptid Art Space
Публикация:
08.04.2023 г. 15:21
Етикети:
Веселин Дамянов – Вескураторски проектНиколай МариновизложбаCryptid Art Space
Траяна Панайотова и Явор Боянов
"Шкафът на колекционера"
Посетено:
512
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36711-shkafat-na-kolektsionera-izlozhba-na-veselin-damyanov-ves-trayana-panayotova-i-yavor-boyanov