Изложби

Откриване на изложбата „Икони върху сандъци от боеприпаси“ на украинските артисти Олександър Клименко и Соня Атлантова

Прожекция на документалния филм „Да заличиш един народ“ - 7 април 2023 г., 17 ч., Полски институт в София

◊ ПОКАНА

Откриване на изложбата „Икони върху сандъци от боеприпаси“ на украинските артисти Олександър Клименко и Соня Атлантова

Прожекция на документалния филм „Да заличиш един народ“
реж. Томаш Гживачевски (28 мин., с български субтитри)

Кога: 7 април 2023 г., петък, 17.00 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатори: Полски институт в София, съвместно с Посолството на Украйна и Посолството на Република Полша

 

През 2014 г. след руската агресия срещу Украйна двама украински художници започват да осъществяват оригинален и красноречив артистичен проект – рисуване на икони върху сандъци от боеприпаси. Творците забелязват, че капаците и дъната на тези сандъци много приличат на дъските, върху които някога са рисувани иконите. Тази странна прилика им служи и ги вдъхновява за този проект.

 

Проектът „Икони върху сандъци за боеприпаси“, който започнахме през есента на 2014 г., беше нашата обща мечта за мир в Украйна. Една икона може много добре да разкаже не само за събитията отпреди две хиляди години, но и за трагичните превратности на съвременната война, войната, която се разиграва пред очите ни, войната, в която стотици хиляди души са пряко замесени и милиони са разселени. (Изявление на авторите)

 

„Да заличиш един народ“ на режисьора Томаш Гживачевски проследява разрушенията на културното наследство на Украйна, причинени от войските на Руската федерация от 24 февруари 2022 г. Във филма е представено целенасоченото унищожаване на украински старини – от Лвив, през Чернигив, Иванкив, Киив, Харкив до Изюм и Богородичне в Източна Украйна. Престъпления, извършени срещу светското и сакрално културно наследство, археологически паметници и съвременни библиотеки и училища. Изказванията на украински представители на света на културата описват целенасочената борба на нашественика срещу украинската идентичност.

Филмът е заснет по поръчка на Националния институт за културно наследство и финансиран със средства на Министерството на културата и националното наследство на Полша.  

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Заповядайте!

Автор:
Милена Михайлова, Полски институт в София
Публикация:
05.04.2023 г. 13:24
Етикети:
документален филмпрожекцияСоня АтлантоваОлександър КлименкоУкрайнаизложбаПолски институт в София
„Да заличиш един народ“
Томаш Гживачевски
"Икони върху сандъци от боеприпаси“
Посетено:
371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36696-otkrivane-na-izlozhbata-ikoni-varhu-sandatsi-ot-boepripasi-na-ukrainskite-artisti-oleksandar-klimenko-i-sonya-atlantova