Изложби

Изложба на преподавателите по изобразително изкуство от НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия - Варна

Експозицията на учителите художници е посветена на 30-годишнината от откриването на специалността “Изящни изкуства” в елитното варненско училище

Изложба на преподавателите по изобразително изкуство от НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия - Варна: 2
Васил Пенчев
Изложба на преподавателите по изобразително изкуство от НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия - Варна: 3
Красен Бербенков
Изложба на преподавателите по изобразително изкуство от НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия - Варна: 4
Надежда Антова

Изложба на преподавателите по изобразително изкуство от НУИ “Добри Христов” в Градската художествена галерия - Варна

Осем преподаватели представят живопис, графика, скулптура, рисунка, фотография.

Откриването е на 6 април от 18:30 на ул. “Л. Каравелов” 1.

Преподавателите по изобразително изкуство в НУИ “Добри Христов” се представят пред своите възпитаници и пред ценителите в морската столица с изложба в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна.

Експозицията е посветена на 30-годишнината от създаването на специалностите, свързани с визуални изкуства, в елитното варненско училище.

Изложбата включва творби на осем художници-преподаватели: с живопис участват Красен Бербенков, Васил Пенчев, Цветомира Георгиева и Светлан Стефанов, който показва и цианотипия, с рисунка се представя Миряна Койнова, с графика Георги Кенаров и Йоана Калудова, със скулптура Надежда Антова.

Преди подреждането на изложбата Красен Бербенков - ръководител на специалността “Изящни изкуства” в НУИ “Добри Христов”, който е преподавател от самото създаване на тази специалност, сподели пред Нина Локмаджиева замисъла на събитието.

“Това, което започнахме преди 30 години, беше една специалност, но сега тя вече е разширена до “Изящни изкуства”, в които се изучава живопис, графика, скулптура, рисуване като основен предмет, и “Рекламна графика” - графичен дизайн или плакат. От няколко випуска насам имаме и учениците, които са били приети в 4. клас, кандидатствали са за 8. клас, продължили са в 9. и 10. клас и завършват със създаването на художествена творба, като представят своите произведения в годишна изложба на училището в края на май.

Всеки от нас, преподавателите, показва сега в Градската художествена галерия на Варна нови творби, създадени в последната година. Винаги сме се старали това, което обясняваме в училище, в учебните часове, да намери своето естествено продължение в една по-творческа изява на учителите. В тези наши изложби възпитаниците ни могат да се срещнат поотделно с всеки, да видят какво твори и да го съпоставят с това, което им говори през учебната година. Това ни дава увереност, че по някакъв начин този кръг от познание и творческа работа с материал ще бъде завършен.”

Историята на създаването на художествените специалности в НУИ “Добри Христов” разказва Йорданка Манева, заместник-директор на училището:

“Началото е поставено през 1992 г. Осъзнавайки необходимостта от въвеждането на нови специалности, в които да се обучават младите таланти на Варна, тогавашното ръководство на училището, в лицето на директора Марко Добрев, прави постъпки пред Министерство на културата и успява да доведе нещата до успешен край. На 15 септември 1992 г. училището отваря врати за първите ученици в новата специалност „Изобразително изкуство” в VIII клас. Специалните предмети, които се изучават, са рисуване, живопис, скулптура и композиция. От следващата учебна година са въведени предметите графика, пластична анатомия, перспектива, история на изкуството, естетика и декорация. Обучението е съпроводено от ентусиазма на учителите, както и от дарения за обзавеждане на ателиетата. През годините се създават традиции в преподаването на специалните предмети живопис, графика и скулптура, които спомагат за успешното развитие на специалността „Изящни изкуства“. Професионализмът на учителите - известни варненски художници – тези, които са преподавали в училището и тези, които в момента преподават, е в основата на този успех. Годишните изложби стават лицето на специалността и част от културния живот на град Варна.

Интересът към специалността от страна на желаещите да учат изящни изкуства расте с всяка изминала година. Следващият директор Христо Дипчиков също проявява далновидност и откликна на обществения интерес към специализирано обучение по изобразително изкуство в прогимназиалните класове, като разкрива през 2012 година специалност Изобразително изкуство за ученици от V до VII клас. Още един печеливш ход е разкриването през същата година и на специалността „Рекламна графика“ от професионално направление Дизайн. От 2019 г. под ръководството на настоящия директор Румяна Петрова, художествените специалности се развиват, отговаряйки на съвременните изисквания за образование в областта на изкуството.

За 30 години са завършили 481 възпитаници на училището - по професия „Художник-изящни изкуства“ - 435, а по професия „Дизайнер“ - 46. Още от самото начало, постиженията на учениците са оценявани високо на организираните от Министерството на културата ежегодни национални конкурси, както и на международни конкурси. Доказателство за това са многобройните спечелени награди и едногодишни стипендии за дарование. Голяма част от завършилите се реализират повече от успешно в различни сфери на изкуствата у нас и в чужбина.”

Откриването на изложбата е от 18:30 на 6 април 2023 на ул. “Л. Каравелов” 1, Варна.

* * *

Репродукции: личен архив на участниците в изложбата

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна http://varnacityartgallery.com

 

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
05.04.2023 г. 16:18
Посетено:
428
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36693-izlozhba-na-prepodavatelite-po-izobrazitelno-izkustvo-ot-nui-dobri-hristov-v-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna