Изложби

Изложба „Архитектурно наследство на Севлиево и други общини от РСО „Централна Стара планина“

Очарованието на отминали епохи в архитектурното наследство на България

Изложба „Архитектурно наследство на Севлиево и други общини от РСО „Централна Стара планина“: 4
Изложба арх. Моллов 1
Изложба „Архитектурно наследство на Севлиево и други общини от РСО „Централна Стара планина“: 5
Изложба арх. Моллов 2
Изложба „Архитектурно наследство на Севлиево и други общини от РСО „Централна Стара планина“: 6
Изложба арх. Моллов 1

На 4 април в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево бе открита изложба с творби на арх. Белин Моллов „Архитектурно наследство на Севлиево и други общини от РСО „Централна Стара планина“. Изложбата беше открита от проф. д.н. Венелин Терзиев и Васко Василев – директор на галерията.

48 емблематични сгради от Севлиево, Габрово, Боженци, Дряново, Елена, Трявна и други селища на Централна Стара планина оживяват в платната на твореца. Привлечен от магията на архитектурите паметници, сгради и ансамбли, които пазят неповторимия дух на отминали времена и епохи, арх. Моллов, който е специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие, пресъздава в багри магията на онази България, благодарение на която сме запазили самобитността и неповторимостта си като нация. Посетителите ще се запознаят с авторовата визия за едни от знаковите за България сгради, дело на родни и световно признати архитекти, сред които се открояват имената на арх. Йозеф Шнитер, арх. Никола Лазаров, арх. Джовани Мосути, Уста Генчо Кънчев, Кольо Фичето, на италианския скулптор Арнолдо Дзоки и др.

Творбите на арх. Моллов могат да бъдат видени от 4 до 30 април в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево, след което ще бъдат представени и в други градове на страната.

 

Автор:
Силва Василева
Публикация:
04.04.2023 г. 17:30
Посетено:
766
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36686-izlozhba-arhitekturno-nasledstvo-na-sevlievo-i-drugi-obshtini-ot-rso-tsentralna-stara-planina