Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Петя Танева с „Малиново синьо“/ “Raspberry Blue”

Изложба акварел, 6-26 април 2023 г.

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon
представя

Петя Танева / Petya Tаneva

 „Малиново синьо“/ “Raspberry Blue

 изложба  акварел

 

 От 6 до 26 април 2023 г. Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие е домакин на най-новите творби на художничката с майсторски подход към реализма и фин фотографски усет - Петя Танева.

„Малиново синьо“ е обединяващата обща нишка в осемнадесетте акварела в експозицията и с живописно чувство е вплетено във всяка от картините. Разпознаваме естетиката на Петя, както в минималистичните й, прекрасно композирани натюрморти, така и в загадъчната романтика на момичешките й портрети. И ако международните й престижни призове от изминалата година в жанра натюрморт са очаквано и логично признание за майсторството й, то изобразената жива реалност, тишина, живописност, температура и физическа осезаемост на материята на природата в пейзажа, са много високо постижение, което радва не само нейните почитатели. Акварелните й разкази са лаконични, но с изведен фин детайл и най-вече с такъв интензитет и наситеност на пигмента и цвета, като че ли водата, разтворила боята, е енергиен слънчев катализатор, разкриващ страстният темперамент на художничката.

Петя Танева е видимо подчинила стихията на водата и енергията на пигмента с търпението на източен майстор, с ведростта на европейската културата и с топлината на балканската природа. Сюжетите й са искрено споделени емоционално запечатани кадри на фотографската й памет - за тишината и топлата светлина на зимно утро в планината; за нежния тих ромон на планински вир; за късното следобедно слънце, огряло душевността на момиче; за неустоимото синьо-пурпурно-лилаво на „Малиновото синьо“; любимият нар като символ в натюрморта, заради променливата му наситена цветност. В тази изложба, като че ли всеки месец на годината е маркиран със свой наситен цвят, където носталгията отстъпва на вътрешния огън на душевен уют и сладостта от споделената топлина.

Петя зарежда творбите си с емоции, силно осезаеми във всеки от портретите, уловили много точно състоянието, дори някак мислите в момента на запечатването им. Трудната техника на акварела е още по-сложна за овладяване при създаване на портрети. С едно неправилно разливане на цвета може да се изгуби характера на човека. Умело са предадени не само играта със слънцето и светлината, не просто чертите и формата на лицето, а е разгърната душевността им. Оставаме с усещането за близък и личен контакт. Загадъчността на образите създава неудържимо любопитство в зрителя за произхода на историята на всеки един от тях. Това любопитство за събитията около предметите, разказани в натюрмортите й, тя създава именно, защото успява да запечата естествените късчета моменти, към които човек обикновено мислено се връща с трепет и вълнение. С типични за нея композиции, повлияни от фотографските й ангажименти, винаги с прецизно внимание към всеки дребен елемент, художничката показва отношението си към акварелната техника. Наблюдателността й за малките детайли, търсеща материалната структура в симбиоза с точните й рисувачески умения, разкриват безспорния талант на художничката да завладява публиката. Погледът на естета в лицето на Петя се е спрял върху предмети от различно време, но всички носещи усещането за уют, нежност и застинало пространство. Всяка нейна творба е много лична и е с разпознаваем отпечатък на вълненията на авторката.

„Винаги съм имала виждане за красивите неща, за тяхното представяне по най-добрия начин, както в снимка, така и в акварела. От няколко години се занимавам с акварел. Когато започнах не знаех, че това ще стане основната ми работа. Акварелът е труден и сложен за изпълнение. Моите любими теми отново са натюрморт и хора. Техниката, която използвам е фотореализъм. Тази техника ми харесва защото чрез нея най-добре мога да покажа материята. Харесвам стари предмети, които имат история и вкарвайки ги в моите натюрморти искам да се усеща духът на времето. По същия начин търся в портретите не толкова перфектното лице, а характер и състояние на модела.“, разяснява търсенията са Петя Танева.

Акварелът е най-древната живописна техника, която е едновременно експресивна и прецизна, изискваща както висока концентрация, така и свобода на духа и страст. Открит е през втори век в Китай след създаването на хартията. През последните десет години в изкуството се наблюдава истински акварелен бум. Той добива все по-широка популярност в Китай, Русия, Европа и Америка. Провеждат се най-различни акварелни конкурси, фестивали, изложби. Акварелът е изключително сложна, но в същото време много богата и фина живописна техника. За да се овладее са необходими търпение, страст, отдаденост и години опит. Изразните средства на акварела са неограничени в техническо, жанрово и стилово отношение, с високи изисквания към художника - от абстрактна живопис до хиперреализъм. Той е неизчерпаема тема за вдъхновение за стотици художници и интерес за зрители и колекционери по света. Нужни са безспорно  талант и упоритост за овладяването на акварела, а при съчетанието с добра интуиция и фотографско око, каквито Петя Танева определено притежава, резултатът се искрени и вълнуващи творби, приковаващи погледа и съзнанието на зрителя.

Изложбата e достъпна за ценители от 06 до 26 април 2023 г. в изложбения салон на галерията на ул. "Драгоман" 12, както и онлайн на сайта artpapillon.com и на fb: Le Papillon Art Gallery.

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Петя Танева е родена през 1976 г. в гр. Русе, но живее и работи в Стара Загора. Работи в областта на интериорния дизайн на жилища и търговски помещения, хотели, заведения, офис и обществени сгради от 1998 г. Занимава се с художествена и продуктова фотография. Активно се посвещава на акварела от 2015 г. след няколкото майсторски класа при Атанас Мацурев. Предпочитани теми за творбите й са портрети, портрети с пейзажни елементи, пейзажи и натюрморти.

Образование:

. 1996 - Текстилен дизайн в Технически Университет - София
. 1998 - Художествена фотография в колежа за ,,Аудио–визуални и сценични изкуства“ - гр. София.

Групови и самостоятелни изложби:                                                                                                                                 
· 2017 - Сборна изложба – Арт галерия Le Papillon, Варна
· 2017 - Сборна изложба – галерия Абсент, София
· 2018 - Сборна изложба – Арт галерия Le Papillon, Варна
· 2018 - Сборна изложба – галерия Абсент, София
· 2018 -  Изложба на IWS Словакия. Картината ѝ е класирана в първите 25
· 2019 - самостоятелна изложба ,,Аберации“ в Арт Галерия Le Papillon гр. Варна
· 2019 - сборна изложба в галерия Абсент гр. София
· 2019 - сборна изложба в галерия Le Papillon Art Gallery гр. Варна
· 2020 - сборна изложба в галерия Абсент гр. София
· 2020 - самостоятелна изложба ,,Мед от кокичета,, в галерия Ателие Р гр. Бургас
· 2020 - сборна изложба в галерия  Le Papillon Art Gallery гр. Варна
· 2021 - самостоятелна изложба ,,Омара“ – Арт Галерия Le Papillon, гр. Варна
· 2022 - Участие в международната изложба ,,Европейски акварел“, София

Награди:

· 2011 - Първо място на международния фотографски конкурс за Food фотография на Good Food и  Chivas Reagal - гр.София
· 2019 - участие в Abu Rawash в категория ,,портрет“ с награда (най-добрите 15 сред 420 художника от 45 страни
· 2019 - участие в IMWAY финалист в IMWAY 1st International Masters of Watercolour Youth Alliance
· 2020 - артист на месеца ,,октомври,, на страница Paint a Picture in Watercolor
· 2021 - Картината ,,Юни“ печели награда ,,Най-добър акварел за месец май на списание „Plein Air Salon“
· 2021 - Финалист на американския конкурс Women in Watercolor
· 2021 - Финалист на IMWA
· 2022 - Победител в американския конкурс Women in Watercolor ,,Best in Show“
· 2022 - Списание The Art of Watercolour portfolio
· 2023 - избрана за член на жури в американския конкурс Women in Watercolor

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
04.04.2023 г. 15:11
Посетено:
703
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36680-art-galeriya-papiyon-predstavya-petya-taneva-s-malinovo-sinyo-raspberry-blue