Изложби

Изложба от книги и статии "Ако изкукуригам, кого ще събудя?"

3 април – 3 май 2023 г., Нов български университет

Изложба от книги и статии "Ако изкукуригам, кого ще събудя?"

◊ ПОКАНА

101 години от рождението на Радой Ралин

Библиотеката на НБУ отбелязва 101 години от рождението на писателя, поета, драматурга, сатирика и най-изявения епиграмист в българската литература Радой Ралин с изложба от книги и статии „Ако изкукуригам, кого ще събудя?“. Името на събитието е заимствано от едноименната книга на автора с подзаглавие „Саморасляци 1988-1998“, част от личната библиотека на д-р Анастасия Димитрова-Мозер и проф. д-р Чарлз Мозер.

Изложбата се провежда и в контекста на представянето на сборника „Обновяване на причините: Радой Ралин“ със съставител проф. дн Пламен Дойнов, включващ текстове, представени за първи път на конференцията „100 години Радой Ралин", организирана от департамент „Нова българистика" на НБУ на 29 април 2022 г.

В страната ни неслучайно има паметници само на двама писатели-сатирици – Алеко Константинов и Радой Ралин. И двамата са символ на отстояването на общочовешките морални ценности и хуманни принципи на всяка цена, на несъгласието със силните и злобата на деня в името на мечтата/утопията за по-свободна, справедлива и демократична България. Ако си позволим да „цитираме“ знаменитата карикатура на Илия Бешков - през XIX век „Бай Ганьо убива автора си”, а през знаковата 1968-а година, когато светът е разтърсен от майските събития и революционната енергия на младите хора от цялото земно кълбо в борбата им за по-красиво бъдеще, тиражът на прочутата книга на Радой Ралин „Люти чушки“ е изгорен в пещите на Полиграфическия комбинат в София. Но пред ярката изобличителна сила на хумора и сатирата репресиите, цензурата и диктатурите са безсилни и епиграмите на поета остават завинаги в историята на българската литература, както и образа му на непримиримия, безкомпромисен, последователно „неконформистки друг“, на „опозиционера“ на всяка мачкаща човешкото в човека обществено-политическа система и власт, чийто парадно официозен, мракобесен лик трябва непрестанно, юродиво да бъде десакрализаран, осмиван, подиграван.

Понякога животът си прави странни (но за щастие нерядко и „добронамерени“) шеги, включително с хумористи от ранга на Радой Ралин. По признанието на самия поет – при него всичко започва с „една красива грешка“. В личните му документи рождената му дата е записана като 22 април 1923 г, но актът му за раждане доказва, че всъщност сатирикът се е появил на бял свят ден по-късно и година по-рано (23 април 1922). По този парадоксален повод може да се каже, че Радой Ралин има два големи юбилея – цели две стогодишнини, както подобава на необикновен човек и автор от неговия калибър.

Изложбата от книги и статии „Ако изкукуригам, кого ще събудя?“ включва документи, които са част от традиционните и електронни колекции на Библиотеката. Към изложбата е съставена библиография и всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg и ще я получи безвъзмездно до 3 май 2023 г. В избраната библиография има 65 библиографски описания и съдържа препратки към съдържания на книги в библиотечния каталог на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от Central and Eastern European Online Library (CEEOL) и JSTOR, а също и статии с открит достъп от БГ Наука, Български исторически архив, Български портал за отворена наука, дигитална библиотека „Българска литературна критика“, КиберЛенинка, Речник на българската литература след Освобождението, CORE.

Сред изложените документи в библиотеката на втория етаж са книгите: „Ако изкукуригам, кого ще събудя? Саморасляци: 1988-1998“, „Избрани творби в два тома“ и „Люти чушки“ от Радой Ралин, „Насаме с Гъливер: Лириката на Радой Ралин“ от Божидар Кунчев, „Обновяване на причините: Радой Ралин“ (сборник с научни статии, интерпретативни критически текстове и мемоарни свидетелства със съставител Пламен Дойнов), „От „Песни“ до „Ситни дребни... като камилчета“ от Трифон Кунев (сборник с поезия, проза, статии и мемоари под редакцията на Радой Ралин и Димитър Аврамов), „Просто живях...“: Литературна анкета с Радой Ралин“ от Вихрен Чернокожев, „Радой: Смутителят на реда и тоягата на властта“ от Таня Стоянова и Стефан Стоянов, „Случаят „Люти чушки“ (сборник с документи и спомени със съставител Пламен Дойнов), „Химия на шегата“ от Михаил Вешим и редица други.

По изложбата „Ако изкукуригам, кого ще събудя?“ работи екип от библиотекари и специалисти,  съставител на библиографията е Васил Димитров, библиографски редактор е Светлана Иванова, графичен дизайн на плаката – Георги Младенов. Използваната снимка в плаката е от Речник на българската литература след Освобождението.

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
03.04.2023 г. 14:29