Изложби

Зафер Галибов - „Балканска фотография ПРОТАГОНИСТИТЕ – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“

Представяне на книга и съпътстваща фотографска изложба на Б. Маждраков в Галерия-книжарница "София Прес"

Зафер Галибов - „Балканска фотография ПРОТАГОНИСТИТЕ – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“: 3
Борис Маждраков

◊ ПОКАНА

Галерия–книжарница "София Прес"
представя

Зафер Галибов - „Балканска фотография ПРОТАГОНИСТИТЕ – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“

 Книга и съпътстваща фотографска изложба на Борис Маждраков

Откриване: 20 март, понеделник, 18.00 часа
Изложбата ще продължи до 24 март.

 

Галерия-книжарница София Прес представя книгата на Зафер Галибов „Балканска фотография ПРОТАГОНИСТИТЕ – Тома и Никола от фотографската фамилия Хитрови“, както и съпътстващата я изложба от фотографии на фамилията.

Книгата е плод на задълбочено и детайлно проучване, осветляващо важни и недотам известни образи и факти, запечатани от фамилия Хитрови и техните наследници.

Зафер Галибов проследява развитието на семейството и фотографския му бизнес, който развиват от Освобождението през годините на промени, сътресения, възход чак до пренасянето му на нов континент, до 20-те години на 21 век. Галерията от образи, която включва фотографии на самите „Протагонисти“, портрети на техни близки и клиенти, са любопитно доказателство за времето, историята, нравите, модата, политиката в България, Европа и Америка.

Акцентът в изложбата е върху творчеството на Борис Маждраков и неговата работа за студио "Парамаунт".

Зафер Галибов с присъщата му упоритост и целенасоченост успява да ни преведе през времевите, пространствени и исторически лабиринти и да ни сближи с личности, белязали и българската и световната история.

~ Олимпия Даниел

 

За автора:

Зафер Галибов е български фотограф-художник. Притежава докторска степен по Изкуствознание и изобразителни изкуства от Института за изследване на изкуствата при БАН. А също културология - магистър в СУ „Кл. Охридски”(2007) и електроинженерство - магистър в ТУ (1975).

Работил е в Института по математика и информатика на БАН, в Националната галерия за чуждестранно изкуство, в Малък градски театър зад канала и др. Сътрудничи на редица вестници и списания. Преподава фотография във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ. През 2017 г получава наградата „Златно перо” от СБЖ за фотожурналистика. Реализирал е над 50 самостоятелни изложби, повече от 20 от които в чужбина - Париж, Виена, Тел Авив, Хелзинки, Москва, Варшава, Солун, Копенхаген, Ерусалим, Краков, Залцбург, Вилнюс, Триест, Букурещ, Чикаго, Доха и др. Публикува фотоалбум „Движение” през 2001, а през 2017 издава книгата „Светлописите”- нов прочит на историята на старата българска фотография. 

_______________

* Репродукциите са предоставени от автора на книгата.

 

Може да следите събитието тук: https://fb.me/e/2nYx6KSEY
Както и на сайта ни: https://sofiapressgallery.com

 

 

Автор:
Олимпия Даниел
Публикация:
19.03.2023 г. 16:22
Етикети:
Посетено:
500
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36580-zafer-galibov-balkanska-fotografiya-protagonistite-toma-i-nikola-ot-fotografskata-familiya-hitrovi