Изложби

"До последна капка" - звукова инсталация на Антони Райжеков

20 март - 22 април 2023, Plus 359 Gallery

◊ ПОКАНА

Галерия +359 представя

"До последна капка"

Звукова инсталация на Антони Райжеков

В сътрудничество с: Биляна Вучкова (цигулка), Росен Захариев (флюгелхорн), Матиас Лебуше (пиано)

Куратор: Ралица Герасимова

Откриване: 20 март от 17:30ч. в пространството на водната кула. Изложбата ще продължи до 22 април.

 

Наричат Антони Райжеков "звуков артист" и той все повече приема това определение за себе си. В последните години, в работите му са показани у нас и в чужбина, звучат всевъзможни композиции - музика от бактерии, от новинарски статистики, хор от политическо лицемерие, дори успя да превърне в музика черната статистика на световната ковид вълна. И въпреки, че звукът е една от медиите, с които активно работи, определението, което му постави артистичната общност е твърде редукционно.

Антони Райжеков е артист, които търси не-очевидният път, към иначе ясно изразени и семпли концепции. Изложбата "До последна капка" се занимава с темата за изчерпването. Самото заглавие ни насочва към позната метафора, която артистът развива в цяла философска теза, но вместо думи използва обекти, а вътрешна логика на изложението е необичайно генерирания звук.

Разглобеното пиано, звучи като пиано, полееш ли тромпета се получава цяло соло, а в тъмното виси цигулка, която бавно се обажда със струнния си глас. Всъщност музикалните фрагменти са предварително записани от Биляна Вучкова (цигулка), Росен Захариев (флюгелхорн) и Матиас Лебуше (пиано), а инструментите в пространството са част от звукови скулптури. Като се разходите между тях ще забележите, че пианото е твърде разбито за да звучи, тромпетът твърде смачкан, а цигулката няма лък. Но не капят само инструменти, до последно са изцедени и човешкото познание, както и новите елементи от екосистемата на нашата градска среда. Случването на звука става по-долу, в металните кофи, където капят последните капки. Сензори превръщат всяка вибрация, породена от уникалните по форма и обем водни капки, в различен звук. Капка по капка се стичат звуковите метафори на Райжеков, който е не само артист, но и философ. Освен това Райжеков изгражда сам инсталациите и алгоритмите, които превеждат капките в звук. Същинско артистично инженерство. Програмирането, изграждането на сложни технически устройство, хакването на съществуващи такива, са все неща от ежедневната му практика, които той прави с лекота и постоянно развива.

Отвъд техническа реализация, Райжеков дълго време работи с публика, интерактивност и изобщо обследва начините на възприемане. Именно затова неговите изложби навигират публиката сред вдъхновяващи и вълнуващи разкрития на различните детайли, които формират иначе минималистична и изискана визуална цялост.

Наричат Райжеков "звуков артист", но за мен той е по-скоро един технологичен философ, който превръща електрониката в език на изкуството. Дълбоките му технически познания, уменията му да режисира преживяването на публиката, и комплексност на цялостния му изказ позволяват да стигне до определени дълбочини в посланието. И понеже работата му се възприема сетивно, а не се чете като текст, той успява директно и без обяснение да разгърне многообразния лик на една сложна идея. Последните капки например са метафора за човешкото изтощение, едновременно причинено и преживяно. Експлоатация, алчност, желание да вземеш всичко, тези присъщи на човека черти, накрая докарват самия ни свят "До последна капка". Инсталацията е "на системи", които пазителите на изложбата внимателно пълнят всеки ден. А какво ще стане, когато няма кой да зарежда системата? Не е нужно да казваме. ~ Ралица Герасимова 

 

За автора:

Антони Райжеков (1980) е Български медиен артист базиран в Австрия и България.

Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" - специалност актьорско майсторство (2001) и режисура (2007). Изучава джаз пиано и импровизация (2009-2013) във Vienna Konservatorium и информационни технологии в семинарите на LearningTree, Лондон. Работи като IT консултант (2008-2010) към ООН Виена и е съосновател на Виенския лейбъл за нови медии THIS.PLAY (2009-2013), реализирайки множество международни проекти в Китай, Германия, Швейцария, Австрия и др. Антони работи в областта на съвременните визуални и звукови изкуства, пърформанс и технологии повече от 10 години с международен успех и е автор на проекти като "QUANTUM PICTURES" (2010), "10VE" (2014), SOMAPHONY (2016). Той е носител на награди в областта на аудио-визуалните изкуства и е стипендиант на Akademie Schloss Solitude - Германия и Akademie Hallein - Австрия, измежду други.
www.rayzhekov.com

 

Автор:
Plus 359 Gallery
Публикация:
19.03.2023 г. 15:18
Посетено:
438
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/36579-do-posledna-kapka-zvukova-instalatsiya-na-antoni-rayzhekov